Băsescu: „Acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată conform reglementărilor....

Băsescu: „Acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată conform reglementărilor. Este o minciună că STS trebuia să facă localizarea accidentului”

0
DISTRIBUIȚI

basescu_2_47255000

Preşedintele Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că în ultima perioadă „s-a instalat public, prin persistenţa unor minciuni”, că STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului, spunând că acest lucru e o minciună şi că STS nu are nici echipament şi nici dreptul legal.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus, conform Mediafax, că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea şefului Serviciului, şeful statului precizând că niciuna din variante nu este viabilă.

Băsescu a spus că în CSAT s-a prezentant legea privind funcţionarea STS precum şi punctul de vedere al SRI, care a precizat că STS nu are capabilităţi mai mari decât să indice perimetrul în care a avut loc accidentul.

„Prim-ministrul a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea şefului STS, niciuna din variante nu e viabilă”, a spus Băsescu.

El a menţionat că Opriş are o carieră militară, iar şeful statului nu îşi poate bate joc de acest lucru.

„În aceste zile s-a instalat ideea că STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului. Este o minciună. STS nu are nici echipamente şi nici dreptul legal să facă mai mult decât a făcut. Prin reglementări, STS preia, prin linia de apelul de urgenţă, informaţiile de la operatorii de telefonie.


STS are capacitatea să spună exact punctul de la care s-a făcut apelul când se face după un telefon fix. Când se face după un telefon mobil, STS primeşte indicativul celulei de la operator. STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile”, a declarat preşedintele Traian Băsescu la finalul şedinţei CSAT a cărei temă a fost accidentul aviatic produs în 20 ianuarie în Apuseni.

Şeful statului a mai afirmat că „ceea ce s-a spus public este o minciună”.

Băsescu: Acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa CSAT, că acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglemnetările în vigoare şi de aceea a fost un eşec, „cum a catalogat-o şi prim-ministrul”.

„Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare şi de aceea a fost un eşesc, aşa cum a definit-o şi premierul”, a spus Băsescu.

El a spus că a coordonat acţiuni care aveau legătură cu securitatea naţională, iar principala diferenţă a fost coordonarea.

Băsescu a mai spus că s-a încercat, eronat, acreditarea ideei că instituţiile statului nu pot gestiona situaţii de urgenţă.

Potrivit lui Băsescu, când se face o coordonare instituţională, instituţiile statului sunt capabile să facă faţă unei misiuni de salvare.

„Dacă s-ar fi lucrat instituţional, şi la Ministerul de Interne s-ar fi constituit comandamentul, dacă se puneau la un loc toate informaţiile, localizarea (avionului – n.r.) se putea restrânge la un loc foarte mic”, a spus Băsescu.

Potrivit acestuia, comandamentele, din păcate, nu s-au constituit nici la Ministerul de Interne, nici la Ministerul Transporturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.