Îi doare capul, sunt mereu palizi, obosiți și iritați, așa arată copiii care au deficiență de fier în organism. Lipsa fierului – anemia feriprivă – este una din cele mai „la modă” maladii ale generației de copii școlari de la noi.
Este o problemă cu care se confruntă 40% dintre preșcolarii și 23% dintre școlarii din România, conform unor studii realizate de Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF în parteneriat cu Ministerul Sănătății. „Anemia feriprivă apare ca o consecință a nivelului redus de fier în organism și poate afecta persoane de toate vârstele, însă copiii sunt cei mai vulnerabili”, explică medicii.
Alarmant este că deși e una dintre cele mai des întâlnite probleme nutriționale la copii, este de multe ori trecută cu vederea. Specialiștii mai explică și faptul că un organism supus timp îndelungat la un aport prea mic de fier devine vulnerabil la infecții, este slăbit, are o toleranță redusă la efort fizic, iar performanțele intelectuale se reduc. Pe termen lung, netratată, anemia afectează dezvoltarea cerebrală a copiilor.
Anemia afectează intelectul copiilor
„Având în vedere că 40% din copiii sub 5 ani și 1 din 4 copii de vârstă școlară suferă de anemie feriprivă, putem spune că această deficiență reprezintă o problemă gravă de sănătate publică, cu consecințe pe termen mediu și lung.
Carența de fier poate să apară în mai multe circumstanțe, cum ar fi un deficit de aport (dietă săracă în fier), nevoi crescute de fier, pierderi de sânge sau o tulburare de absorbție a fierului. Dintre multiplele cauze care converg către instalarea anemiei feriprive, alimentația joacă un rol esențial atât în prevenirea, cât și în instalarea acestei carențe”, declară prof. dr. Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru, vicepreședinte al Societății Române de Pediatrie.
Medicii le recomandă părinților să își ducă imediat copiii la analize, dacă îi văd mereu palizi și apatici. E vorba de o simplă înțepătură în deget, pentru a recolta o picătură de sânge necesară analizei. În al doilea rând, e important să intervină asupra alimentației. Printre alimentele bogate în fier se numără: ficatul de pasăre, carnea roșie, peștele gras, ouăle, lintea, legumele verzi și cerealele integrale. Acestea trebuie combinate cu alimente bogate în vitamina C, pentru a crește capacitatea organismului de absorbție a fierului.
COPIII cu 3 de ‘I’, nu cu 2. Succes!