Un tablou cu Băsescu Budha şi albinuţa Boc, cenzurat la o expoziţie...

Un tablou cu Băsescu Budha şi albinuţa Boc, cenzurat la o expoziţie de pe holurile Consiliului Judeţean Timiş

10
DISTRIBUIȚI

Un tablou cu Traian Băsescu pe post de Budha şi levitând în nori, aşteptându-l să vină pe Emil Boc, transformat în albinuţă, cu găleata cu miere a fost scos din expoziţia organizată de Uniunea Artiştilor Plastici din Timişoara pe holurile Consiliului Judeţean Timiş pe motiv că are „tentă politică prea directă”. Tabloul realizat de Victor Gingiu a fost acceptat iniţial printre lucrările din expoziţia intitulată „Albina – simbol al hărniciei, eficienţei şi economisirii”, dar, ieri, la vernisaj nu s-a regăsit printre cele prezentate publicului . „Am rămas surprins să văd că lucrarea mea nu era. Am întrebat dacă a fost respinsă ulterior acceptării, dar mi s-a spus că nu. Într-un final, tabloul l-am găsit la sediul Uniunii Artiştilor Plastici şi l-am recuperat. Mi s-a spus că a cerut cineva de la consiliul judeţean să fie scoasă lucrarea din expoziţie. Este un fotomontaj cu tentă umoristică şi am fost inspirat chiar de titlul expoziţiei. Eu sunt apolitic, dar am vrut să fac un pic de glumă”.

Faptul că lucrarea a fost scoasă din cauza personajelor din expoziţia de pe holurile instituţiei conduse de pedelistul Constantin Ostaficiuc a fost confirmat şi de preşedintele UAP Timişoara, Ioan Szekernyes, care a declarat pentru PRESSALERT.ro că „majoritatea artiştilor s-au prezentat cu lucrări adecvate temei.


Această temă cu albinele este legată de faptul că se împlinesc 140 de ani de la înfiinţarea Băncii Albina. Lucrarea în sine e o caricatură. E o discuţie în ce măsură este artă plastică sau publicistică. Este o discuţie care până acum n-a avut un răspuns. Lucrarea a fost scoasă pentru că era cu tentă politică prea directă. I-am spus şi domnului Gingiu că nu era o problemă dacă era o expoziţie la noi la galerie. Dacă expoziţia se face la Consiliul Judeţean Timiş, nu cred că trebuie să faci ce vrei când te duci la om în casă”. Într-o altă declaraie de presă, Szekernyes l-a indicat pe Răzvan Hrenovschi, şef Serviciu Relaţii Publice din cadrul Consiliului Judeţean Timiş ca fiind cel care a determinat scoaterea lucrării cu Băsescu şi Boc din expoziţie.

10 COMENTARII

  1. E clar, unde veste cenzura nu mai este democratie, ci dictatura. Asaa s-a intamplat si cu Ceausescu, lingaii l-au ajutat in dictatura lui. RUSINE !

  2. nu se glumeste cu lucruri sfinte,Ostaficiuc stie asta…si asa nu e bine vazut de zeii Romaniei(strict pe lucrare…buda=wc betivan;albinuta=trantor acerebrat),pentru ca …e de a lui Blaga…pupincuristii inunda Timisoara…si Romania.

  3. Hrenovschi asta are scoala veche! Cunoaste tehnicile de cenzura comuniste. A fost foarte grujuliu sa nu irite. Nu cred ca Ostaficiuc i-a spus sa elimine tabloul din expozitie. Hrenovschi a facut-o din prea mult zel si supunere. Din pacate, astia sunt oamenii preferati de Ostaficiuc: umili, necuvantatori, nevertebrati, fara opinie si, mai ales, lingai. Daca s-a ajuns pana aici, adica sa cenzurezi arta (pamflet, umor, ironie), atunci e grav.

  4. fotomontajul este foarte elocvent:Romania,este o sursă (încă) de hrană, energie si spații naturale virgine,inconjurată de țări(zone geografice)tot mai moderne cu o natură din ce in ce mai distrusă,intr-o poluare globală,iar această bogăție este cărată sub privirea detașată a conducerii noastre, în…occident.Eu cred că personajele sunt mai puțin importante,pentru că odată cu schimbarea guvernului actual,fenomenul se va intensifica major în „beneficiul” occidentalizării si europenizării noastre

  5. bay artistule…..tradator de tara ce esti…..cum mata iti permiti sa faci asa ceva,bah nemernicule……buni sau rai sunt conducatorii tarii bah basitule…dute-n morti mati in jungla sa traiesti acolo nu intr-o tara civilizata….cum iti permiti mah derbedeule si golanule….dute la puscarie de nenorocit….

  6. Ceea ce ma mira este faptul ca sefii mari de judete (indiferent de culoare politica) nu prea par sa realizeze ca anii 80 au trecut de mult. Nu poti cenzura o lucrare de la o expozitie fara sa risti ca actul sa devina stire „top” pe cele mai citite portaluri. Practic, putini ar fi remarcat lucrarea la o expozitie in Timisoara, dar astfel ea a devenit celebra in toata tara. Asta se cheama autogol, si unul mare.

  7. Dar cine draq este acest „artist ??? ” Toti RATATII isi dau aere de mari artisti,iesind in fata cu cate o asa zisa lucrare artistica. Una-i lucrarea artistica pe o tema data,alta-i caricatura.

  8. Iuje si Seagal , de ce va zgaiti la o lucrare artistica daca nu stiti sa o interpretati ? Dati o definitie,ceva,dar Nu dati cu batul pt. ca ilie (Sf.) va asteapta in „cadrul” unei furtuni, mai ales atunci cand e vorba de eficienta sau Nu stiti nici asta ce este ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.