Cornel Sămărtinean: „Actualii parlamentari şi-au bătut joc de asociaţiile de proprietari” (P)

Cornel Sămărtinean: „Actualii parlamentari şi-au bătut joc de asociaţiile de proprietari” (P)

0
DISTRIBUIȚI

Cornel Samartinean, candidatul ARD In Colegiul I Camera Deputatilor, a preluat din partea Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara (FALT), o lista cu probleme a caror rezolvare este simpla, dar care de-a lungul timpului s-au lovit de indiferenta factorilor de decizie. “Am solicitat celor de la FALT o lista oficiala cu problemele cu care se confrunta asociatiile de locatari/proprietari. Am facut aceasta solicitare dupa ce mai multi administratori de blocuri m-au abordat cu cateva probleme punctuale in timpul unor intalniri pe care le-am avut cu ei in Zona Dacia din Cartierul Circumvalatiunii. Am ramas uimit de cat de usor ar putea fi rezolvate aceste probleme daca cineva ar dori cu adevarat sa o faca. Nu sunt probleme care necesita fonduri de la buget, nu sunt probleme care sa necesite majoritate in parlament sau mai stiu eu ce cunostinte prin ministere… Este nevoie doar de vointa si de inca ceva care le lipseste complet prea multor parlamentari si politicieni de cariera: dorinta de a face ceva si pentru oamenii care i-au trimis in parlament, nu doar pentru propria persoana. Pot sa spun verde-n fata: prea multi parlamentari si-au batut joc de asociatiile de proprietari”, a declarat Cornel Samartinean.

Cea mai importanta problema identificata de Cornel Samartinean este legata de faptul ca asociatiile, sub amenintarea unor amenzi de sute de milioane de lei din partea inspectorilor de la ITM pentru munca la negru, sunt nevoite sa incheie contracte de munca pentru administratori si femeile de serviciu, desi legea prevede ca acest tip de serviciu poate fi prestat si in baza unei conventii civile. Diferenta dintre cele doua forme legale de munca o constituie faptul ca, in cazul contractului de munca, taxele ce trebuie platite statului sunt mult mai mari, (acestea ar trebui sustinute tot din buzunarul locatarilor) si asociatiile trebuie sa se comporte la fel ca orice societate comerciala, deci trebuie sa depuna in fiecare luna fel de fel de documente la Finante sau la Inspectoratul Teritorial de Munca daca sunt modificari ale contractelor individuale de munca.

De partea cealalta, presedintele FALT Petru Olariu, sustine ca de fiecare data a trimis tuturor parlamentarilor liste cu problemele cu care se confrunta asociatiile. Toti au promis ca se vor ocupa de ele, dar, cu mici exceptii, nimeni nu a facut nimic concret. “Am trimis zeci, sute si mii de sesizari parlamentarilor, ministerelor si liderilor politici. Toti ne dau dreptate, dar problemele noastre nu se rezolva de ani buni. Eu le spun membrilor nostri sa analizeze foarte atent cu cine dintre parlamentari s-au Intalnit in cadrul Intrunirilor periodice pe care FALT le-a organizat cu parlamentari de Timis, ce promisiuni ni s-au facut, ce s-a rezolvat (mai nimic) si sa solicite celor care le cer votul sa se angajeze ferm ca daca vor ajunge In parlament nu vor uita promisiunile facute.”

Alte probleme ridicate de asociatiile de proprietari, ignorate complet pana in acest moment:

  • dubla si supra impozitarea unor venituri pe care le Inregistreaza contribuabilii (administratorii, femeile de serviciu, etc.) (impozitul pe venit se aplica la venitul brut si nu la cel net cum este normal – cu alte cuvinte autoritatile aplica un impozit la un alt impozit!!!);
  • rezolvarea situatiei juridice a terenurilor de sub blocurile construite Inainte de 1989 ca proprietate personala (In prezent aceste terenuri sunt In folosinta proprietarilor si nu In proprietatea lor, cum ar fi normal – daca nu se schimba acest lucru, daca un bloc se prabuseste, nimeni nu poate sa-l reconstruiasca pentru ca terenul nu le apartine);
  • obligarea EON GAZ Romania de a permite ca instalarea conductei de gaz pe casa scarii sa se faca de catre asociatiile de proprietari (In prezent cei de la gaz discuta doar cu fiecare proprietar In parte, si In situatia In care un locatar instaleaza primul conducta de gaz pe casa scarii, el poate sa le interzica vecinilor sa se branseze la respectiva conducta, sau poate sa ceara cat vrea el pentru a le permite acest lucru – daca asociatia ar instala aceasta teava aceste lucruri nu s-ar mai Intampla);
  • marirea plafonului de venit de la care se acorda ajutoare pentru Incalzirea locuintelor In sistem centralizat de la 786 la 1200 lei/membru de familie precum si majorarea plafonului de venit de la 155 lei la 400 lei/membru de familie pentru care se acorda compensatia de 90%; acordarea ajutoarelor pe toata perioada In care se furnizeaza agent termic; ajutoarele sa se acorde si pentru apa calda nu numai pentru agentul termic.

 

Cornel Samartinean a preluat toate aceste probleme si si-a luat angajamentul ca rezolvarea lor va face parte din platforma sa cu care va merge in Parlament.

“Stiu ca la fel au spus si altii.


Stiu ca, in urma cu 4 ani, candidatii care au devenit parlamentari au promis ca vor rezolva problemele oamenilor. In acelasi timp stiu ca, dupa ce au primit votul care i-a dus In Parlament, i-au uitat pe oameni si acum nici macar nu mai au curajul sa se duca sa se vada cu ei. Eu imi iau angajamentul ca nu voi face asa ceva. Eu nu vreau sa fiu un deputat anonim, fara fata, pe care sa nu-l cunoasca lumea si vreau sa nu Imi fie rusine peste patru ani sa ma vad din nou cu ei. Tocmai de aceea am discutat cu administratorii si cu reprezentantii FALT sa stabilim inca de pe acum o serie de intalniri periodice si dupa alegeri, pentru a le putea prezenta stadiul rezolvarii problemelor ridicate de ei”, a mai spus Cornel Samartinean.

Cornel Samartinean tine sa le reaminteasca tuturor locuitorilor din Colegiul I ca platforma sa cu care va pleca In Parlament va contine pe langa angajamentele sale, In primul rand problemele ridicate de oameni.  Propunerile dumneavoastra pot sa ajunga la Cornel Samartinean taind talonul de mai jos completandu-l si aducandu-l la sediul de Campanie de pe strada Gheorghe Lazar nr. 33 sau In format electronic la adresa de email propuneri@cornelsamartinean.ro, prin SMS la numarul 0729 991 597 sau prin intermediul sectiunii Ce vrei TU sa fac EU pentru Timisoara de pe site-ul oficial www.cornelsamartinean.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.