Avertisment pentru schiorii din Retezat şi Parâng – PERICOL de avalanşe

Avertisment pentru schiorii din Retezat şi Parâng – PERICOL de avalanşe

0
DISTRIBUIȚI

avalansa

Salvamontiştii din staţiunile hunedorene Straja şi Râuşor îi avertizează pe turişti asupra pericolului declanşării unor avalanşe în zonele înalte ale masivelor Vâlcan şi Retezat, deoarece zăpada nu mai este legată şi straturile depuse în timp pot aluneca unele peste altele. “Turiştii care urcă şi rămân în staţiunile Straja sau Râuşor sunt în siguranţă. Aici pârtiile au fost pregătite pentru schi. După testele făcute de salvamontişti s-a constatat că în zonele Straja din Vâlcan şi în Munţii Retezat există pericol de avalanşe, la peste 1.700 – 1.800 metri”, a declarat şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean. Potrivit acestuia, zăpada veche este îmbibată cu apă care a îngheţat şi este foarte grea din cauza variaţiilor mari de temperatură, iar pe o scară de la unu la cinci pericolul producerii de avalanşe este de gradul al treilea, pe pantele care au un unghi mai mare de 25-30 de grade.

Şeful Salvamont Hunedoara a adăugat că pericolul de avalanşe este semnalat pe partea de sud a Masivului Vâlcan şi în zona centrală a Masivului Retezat, unde stratul de zăpadă este mai mare. „Turiştii care sunt amatori de schi alpin sau schi de tură sunt rugaţi să renunţe la aceste trasee şi să rămână doar pe zona schiabilă din staţiunile Straja şi Râuşor, unde pericolul producerii unor avalanşe este exclus.


Traseele de coastă sunt periculoase. În Masivul Retezat, nu le recomand turiştilor să se aventureze pe Creasta Judelui, ca să traverseze spre lacul Zănoaga dinspre lacul Bucura, pentru că acolo este o porţiune dificilă. Atenţia este necesară şi pentru cei care doresc să vină de pe Şaua Bucurei spre Vârful Peleaga. Creasta este folosită de foarte mulţi turişti, dar zona este periculoasă şi s-au întâmplat foarte multe accidente, mai ales dimineaţa, când zăpada este îngheţată şi facilitează alunecarea'”, a afirmat Ovidiu Bodean.

Turiştii sunt sfătuiţi să nu se aventureze pe trasee dificile în aceste zile şi să evite, chiar şi cei mai experimentaţi, zonele de creastă. Şi în Parâng există pericolul producerii de avalanşe, mai ales în zona vârfurilor Parângu Mare şi Cârja.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.