Ce spune Obama despre măsurile de austeritate care au intrat în vigoare...

Ce spune Obama despre măsurile de austeritate care au intrat în vigoare în Statele Unite

0
DISTRIBUIȚI

obama-fiscal-cliff.jpeg14-1280x960

Preşedintele american Barack Obama a declanşat cu regret, vineri, tăierile bugetare a căror responsabilitate le-a imputat-o adversarilor săi republicani, după ce a avertizat că acestea vor determina un regres al principalei economii mondiale, anunţă Mediafax.

Deşi a calificat drept „stupide” aceste tăieri de 85 de miliarde de dolari în exerciţiul bugetar care va expira la 30 septembrie, Obama a semnat un decret de aplicare a acestora, în timp ce biroul de buget al Casei Albe a ordonat diferitelor agenţii guvernamentale să ia dispoziţiile necesare în faţa acestor măsuri de austeritate.

„Nu sunt un dictator.


Sunt un preşedinte”, a declarat anterior Obama la Casa Albă, la câteva minute după ce s-a întâlnit cu liderii celor două Camere ale Congresului pentru prima lor reuniune de la începutul acestei noi crize politico-bugetare.

„În absenţa unei decizii din partea preşedintelui (republican) al Camerei Reprezentanţilor John Boehner şi a altora pentru a pune interesele familiilor clasei medii în faţa imperativelor politice, aceste tăieri vor intra în vigoare”, a adăugat el.

Preşedintele democrat a tras alarma în ultimele zile în privinţa consecinţelor concrete ale acestor tăieri, care reprezintă 8 la sută din bugetul apărării şi 5 la sută în cazul altor posturi, în special concedii fără plată pentru sute de mii de funcţionari sau alţi angajaţi.

Noul şef al Pentagonului, Chuck Hagel, a subliniat vineri că această situaţie „ameninţă capacitatea (Statelor Unite) de a îndeplini eficient ansamblul misiunilor” lor.

Obama a apreciat că aceste tăieri „inutile” vor „slăbi economia, vor costa locuri de muncă şi vor arăta clar că cele două partide trebuie să poată găsi un compromis”.

Fondul Monetar Internaţional a estimat la 0,5 puncte procentuale efectul negativ al acestor măsuri dintr-o creştere deja în convalescenţă. La rândul său, agenţia de rating Standard and Poor’s a asigurat vineri că aceste tăieri nu vor avea decât un efect „limitat” asupra economiei, „cu condiţia, bineînţeles, ca ele să nu se întindă în timp”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.