Tot ce trebuie să știi despre înscrierea la clasa pregătitoare

Tot ce trebuie să știi despre înscrierea la clasa pregătitoare

0
DISTRIBUIȚI

clasa-pregatitoare

Nici nu au început bine înscrierile pentru clasa pregătitoare că mai mulţi părinţi din Timişoara au început să sune la Inspectoratul Şcolar Timiş ca să ceară informaţii suplimentare. Aceştia sunt disperaţi că grădiniţele particulare la care şi-au înscris copiii nu sunt acreditate de către Ministerul Educației şi astfel nu apar pe lista centrelor din judeţul nostru în care se va realiza evaluarea psihosomatică a prichindeilor. Cerinţa  este obligatorie pentru toţi cei care vor să se înscrie în clasa pregătitoare, dar au împlinit vârsta de 6 ani după 31 august 2013. Aura Danielescu, inspector şcolar adjunct, a afirmat, astăzi, că „aceste grădiniţe private, denumite cluburi, nu sunt acreditate şi autorizate, iar Inspectoratul Şcolar nu le avea în baza de date. Le-am explicat părinţilor că nu trebuie să îşi facă probleme pentru că cei mici vor fi evaluaţi la Centrul Judeţean pentru Asistenţă Psihopedagogică”.

Vârsta bună pentru școală

Potrivit estimărilor reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Timiş, peste 5.100 de copii sunt aşteptaţi să fie înscrişi în clasa pregătitoare în anul şcolar 2013-2014. Prima etapă a înscrierilor începe pe 2 aprilie pentru cele 271 de clase pregătitoare din județul nostru. În clasa pregătitoare se pot înscrie toţi copiii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2013. Micuții care împlinesc 6 ani în intervalul 1 septembrie – 31 decembrie pot parcurge clasa pregătitoare doar după ce vor fi evaluaţi de către o comisie formată din psihologi. De asemenea, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013 pot fi înscrişi în clasa întâi chiar dacă nu au parcurs clasa pregătitoare. Iar dacă părinţii doresc ca prichindeii născuţi în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2013 să sară peste clasa pregătitoare trebuie să fie evaluaţi psihosomatic.

Unde pot fi înscrişi copiii

Prichindeii pot fi înscrişi în clasa pregătitoare în două etape.


În prima, care se desfăşoară între 2 şi 22 aprilie, copilul este înscris automat la şcoala de care aparţine, iar părinţii care doresc ca prichindelul să înveţe în altă unitate de învăţământ, va fi admis în limita locurilor disponibile şi pe baza unor criterii generale şi specifice. Totuşi, în cazul în care nu reuşesc să se înscrie la altă şcoală, un loc le va fi rezervat copiilor la unitatea de învăţământ de care aparţin. Înscrierile se pot realiza la şcoala la care părintele doreşte ca micuțul să învețe sau se poate completa o cerere-tip de înscriere online, disponibilă pe www.edu.ro, însă părintele trebuie să meargă la şcoala la care doreşte înscrierea copilului, pentru validarea cererii.

A doua etapă a înscrierilor se desfăşoară între 8 şi 17 mai şi se adresează copiilor care nu au reuşit să se înscrie în nicio şcoală. Părinţii trebuie să completeze o nouă cerere de înscriere, iar repartizarea se va face pe locurile rămase disponibile.

Pe ce criterii sunt departajaţi

Va avea prioritate pentru înscrierea la clasa pregătitoare copilul care are un anumit tip de handicap, orfan de unul sau ambii părinţi, provine de la casa de copii, centru de plasament sau are un frate înmatriculat în şcoala la care doreşte să se înscrie. În cazul în care departajarea nu se poate realiza chiar dacă sunt aplicate aceste criterii generale, fiecare unitate de învăţământ a elaborat criterii specifice care nu pot fi discriminatorii.

Micile probleme

Inspectorul şcolar Aura Danielescu spune că la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” vor fi mari probleme în departajarea copiilor, în condiţiile în care s-au alocat doar două clase în care pot învăţa cel mult 60 de prichindei, dar vor fi înscrişi aproximativ 200 de copii. „Este un liceu de elită şi atunci părinţii doresc să îşi înscrie copilul aici, dar problema e că sunt doar două clase, pentru că nu este mai mult spaţiu. Cred că va fi o întreagă nebunie”, a afirmat Danielescu. În ceea ce priveşte evaluarea prichindeilor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş estimează că aproximativ 2.500 de elevi vor fi supuşi testării psihosomatice, în cele 40 de centre create în judeţ.

Părinţii pot obţine mai multe informaţii despre înscrierea în clasa pregătitoare de pe site-ul Inspectoratului Şcolar Timiş, dar şi de pe site-urile şcolilor din judeţ. De asemenea, părinţii pot afla mai multe informaţii direct de la şcoli şi grădiniţe sau pot suna la numărul de telefon 0 800 816 256.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.