BJT e „fruncea” bibliotecilor din România pentru al doilea an consecutiv....

BJT e „fruncea” bibliotecilor din România pentru al doilea an consecutiv. Află ce proiecte premieră sunt pregătite pentru 2013

0
DISTRIBUIȚI

tudor-cretu

Bănăţenii pot spune că sunt din nou  „fruncea”, Biblioteca Judeţeană Timiş se află pe lista câştigătorilor pentru al doilea an consecutiv în cadrul Galei Bun de  Tipar. Instituţia a câştigat premiul pentru “Cea mai bună bibliotecă” la Gala industriei de carte din România. Toţi cei dornici să admire trofeul proaspăt câştigat sunt aşteptaţi la sediul central al BJT. Managerul cultural,  Tudor Creţu a declarat că :„Am pornit de la premisa că manifestările, campaniile de promovare a lecturii etc. sunt cel mai activ şi direct serviciu oferit comunităţii, o modalitate decisivă de a atrage oamenii şi de a redefini statutul bibliotecii. 2012 a fost şi un an de intense transformări administrative. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, am relocat două secţii şi renovat mai multe spaţii. Conceptul nostru rezidă în a crea plusvaloare culturală. Prin iniţiative precum Fototeca sau O lume în jurul cărţii, B.J.T. generează conţinut cultural, creând unul dintre cele mai originale fonduri documentar-artistice româneşti. De asemenea, instituţia realizează experimente estetice proprii, care să poată sta la baza unor viitoare activităţi aducătoare de profit: proiecte de design, decoraţiuni, papetărie şi altele. Sunt iniţiative mai puţin obişnuite, dar cu atât mai necesare, credem, în peisajul bibliotecilor autohtone”,

Ieri  a fost deschisă expoziţia „BiJuTeriile B.J.T.”, o paradă de bijuterii şi vestimentaţie „ca la carte”.


B.J.T. are un fond de circa 750.000 de volume, cel mai vechi datând din anul 1500. Anul precedent, BJT a scos în stradă carte militară şi tehnică de luptă, a se citi: mitraliere (de companie), trăgători de elită etc., în cadrul „Zilelelor B.J.T.”, din octombrie 2011.  Scriitori au fost fotografiaţi în diferite ipostaze  în măcelării, podgorii sau pe acoperişuri. În mână cu: cuţite, cleşti, chitare electrice, carcase de porc. Managerul doreşte continuarea ultimului proiect şi anul acesta când scriitori vor întruchipa alte persoanje în: brutării, sub panoul de baschet  (cine poate da slam dunk şi peste), la pescuit sau la croitor. De asemenea, tudor creţu a mai afirmat că se doreşte „Punerea  literaturii şi în lumina nocturnelor de stadion. În surse demne de primul oraş iluminat electric din Europa.

Agenda  culturală a  B.J.T. propune în 2013  o serie de proiecte-premieră pentru oraşul de pe Bega:

“Vârfuri: de creioane şi…lance” – Dezbateri cu „Vârfuri” care întreabă, înţeapă, colorează sau repară. Îndreptate înspre invitat, un vârf  în sine, şi temă. „Trăgătorii”, „proiectilele”, „ţintele” – la fel de vii.

“Citesc la B.J.T.” Un proiect prin care aflăm „Cine citeşte? Ce citeşte şi de ce?” Persoane publice cu fişe la fel de…publice de lectură şi împrumut. Cărţile alese de înalţi demnitari, de oameni de afaceri, sportivi etc. Care răspund la un chestionar succint: pasajul preferat (extras); cui ar recomanda cartea şi de ce; o întrebare, chiar şi retorică, de pus autorului.

“DeskTop” –  imagini „de top” furnizate de BJT şi utilizate, în cele mai diverse medii, ca fundaluri de desktop.

“LapTop” –  aplicaţii literare/culturale cu webcam-ul. Topuri de lectură realizate de către cititorii BJT.

“Cartea şi locul” Un proiect care se bazează pe ideea cărţi recomandate în funcţie de locul adecvat lecturii lor, ilustrat printr-o caricatură.

Foto oananinu.wordpress.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.