Versiunea morții lui Osama ben Laden care o contrazice pe cea oficială,...

Versiunea morții lui Osama ben Laden care o contrazice pe cea oficială, a SUA

0
DISTRIBUIȚI

Osama bin Laden

Osama ben Laden nu a fost împuşcat de membri ai unui comando Navy SEAL, ci s-a sinucis detonând o centură de explozivi, afirmă Nabeel Naeem Abdul Fattah, o fostă gardă de corp a liderului reţelei teroriste Al-Qaida, potrivit Mediafax. Fattah susţine o versiune – contrară celor anterioare – potrivit căreia ben Laden a detonat explozivii după ce membri ai forţelor speciale americane au pătruns în compexul din Abbotabad (Pakistan), au ucis două gărzi de corp şi l-au împuşcat în coapsă, în cursul „Operaţiunii Geronimo”, pe 2 mai 2011. El a declarat, într-un interviu, că nu era prezent când a murit ben Laden, dar că una dintre rudele acestuia i-a spus „ce s-a întâmplat”. Această versiune despre moartea lui ben Laden este considerată ultima dintr-o serie de declaraţii de propagandă a susţinătorilor săi, relatează Daily Mail în pagina electronică.

Fosta gardă de corp a declarat, pentru Gulf News, că el consideră versiunea oficială despre depunerea corpului liderului terorist în mare „dubioasă” şi l-a acuzat pe preşedintele american Barack Obama că minte. „Părţile corpului lui ben Laden au fost tăiate în bucăţi, ca la atacurile sinucigaşe, după detonare, cu scopul de a nu lăsa vreun indiciu forţelor americane pentru a-l identifica”, a declarat el.


Liderul terorist s-a detonat pentru a evita să fie capturat, hotărât să îşi „păzească secretele” după moarte, a adăugat garda de corp.

Fattah afirmă că ben Laden a purtat o centură explozivă în ultimii zece ani de viaţă, în dorinţa de a nu se lăsa pe mâna americanilor. O serie de versiuni circulă despre ultimele ore din viaţa lui Osama ben Laden. Imediat după miezul nopţii, pe 2 mai 2011, 23 de membri ai unui comando şi interpretul acestora au atacat complexul lui ben Laden. Ei au împuşcat şi ucis două gărzi de corp, un fiu al teroristului şi soţia unei gărzi de corp.

Primii trei militari care au ajuns la ultimul etaj al casei, unde se presupunea că se află dormitorul lui ben Laden, au fost „conducătorul echipei de asalt”, „lunetistul”, al cărui profil a fost pezentat de revista Esquire, şi celebrul Matt Bissonnette, un alt membru Team 6, care a prezentat o versiune în bestsellerul No Easy Day, semnat cu pseudonimul Mark Owen.

Toate cele trei versiuni prezentate anterior celei a gărzii de corp sunt în acord. Lunetistul a declarat, pentru Esquire, că ben Laden a scos capul pe uşa dormitorului, iar conducătorul echipei a tras spre el şi l-a ratat sau rănit uşor, după care a ucis două femei aflate în apropiere. Lunetistul afirmă că a intrat singur, în fugă, în cameră, unde l-a găsit pe ben Laden ascunzându-se după una dintre soţiile sale, posibil folosind-o ca scut uman. Văzând un pistol „la îndemână”, el l-a împuşcat pe islamist de două ori în cap. Altă versiune a apărut în martie, potrivit căreia conducătorul echipei de asalt a tras şi l-a rănit grav. Un analist CNN în domeniul securităţii Peter Bergen a declarat că şeful echipei a sărit, atunci, pe două femei aflate în apropiere, pentru a „absorbi explozia”, în cazul în care acestea purtau veste cu explozivi. Ulterior, în dormitorul lui ben Laden au intrat încă doi membri SEAL care, văzând că este rănit mortal, l-au ucis. Această versiune este asemănătoare cele prezentate în No Easy Day, în care Bissonnette afirmă că a fost unul dintre primii care a intrat în cameră, l-a văzut pe ben Laden rănit mortal şi l-a „terminat”, în timp ce era întins pe podea.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.