Gigi Becali îi va plăti lui Pavel Coruţ 10.000 de euro daune...

Gigi Becali îi va plăti lui Pavel Coruţ 10.000 de euro daune pentru insultă şi calomnie

0
DISTRIBUIȚI

gig-becali-02

Curtea de Apel Bucureşti a decis ca Gigi Becali să-i plătească lui Pavel Coruţ daune morale de 10.000 de euro pentru că l-a numit „diavol”, „tâlhar”, „nenorocit” şi „cea mai mare zdreanţă de om”, instanţa notând, în motivare, că suma reprezintă „o satisfacţie echitabilă” acordată scriitorului, potrivit Mediafax. În 16 aprilie, la mai bine de trei ani de la primul termen al procesului, Curtea de Apel Bucureşti a hotărât, în procesul de insultă şi calomnie intentat de Coruţ lui Becali, ca finanţatorul Stelei să-i plătească scriitorului 10.000 de euro drept daune morale, la care se adaugă 2.000 de lei, cheltuieli de judecată.

În motivarea acestei decizii, instanţa apreciază că dreptul lui Becali la libertatea de exprimare, nu justifică afirmaţiile acestuia, făcute public, în cadrul intervenţiei telefonice în cursul unei emisiuni la postul OTV la care a participat Pavel Coruţ în 24 ianuarie 2010. Referitor la banii ceruţi de Coruţ drept despăgubiri, Curtea de Apel a apreciat că „suma de 10.000 euro reprezintă o satisfacţie echitabilă acordată reclamantului pentru atingerea adusă onoarei, demnităţii şi reputaţiei sale de scriitor cunoscut, de afirmaţiile pârâtului şi este de natură să împiedice realizarea, continuarea sau repetarea unor asemenea afirmaţii dăunătoare de către pârât, care este de asemenea o persoană publică şi avea la data săvârşirii faptei ilicite calitatea de europarlamentar (avută de Becali la acea vreme – n.r.)”, după cum se menţionează în documentul citat.

Curtea de Apel Bucureşti subliniază, de asemenea, că despăgubirile morale „nu trebuie să constituie un motiv de îmbogăţire fără justă cauză”.


În martie 2010, scriitorul Pavel Coruţ l-a dat în judecată pe Gigi Becali pentru insultă şi calomnie şi i-a cerut despăgubiri de 150.000 de euro, procesul începând la Tribunalul Bucureşti, în 9 aprilie 2010.

În iunie 2011, Tribunalul Bucureşti a decis ca Becali să-i plătească lui Coruţ 5.000 de lei drept daune morale, hotărârea fiind atacată de Coruţ la Curtea de Apel Bucureşti. În februarie 2012, Curtea de Apel a respins ca nefondat apelul, iar procesul s-a mutat, în faza recursului, la instanţa supremă. În noiembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Civilă a admis recursul lui Coruţ, a casat decizia Curţii de Apel şi a trimis cauza, spre rejudecare, la această instanţă. Decizia din 16 aprilie luată de Curtea de Apel după rejudecarea cauzei nu este definitivă, ea putând fi atacată, cu recurs, la instanţa supremă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.