Relu Fenechiu, audiat la DNA în dosarul fostului secretar de stat Valentin...

Relu Fenechiu, audiat la DNA în dosarul fostului secretar de stat Valentin Preda

1
DISTRIBUIȚI

relu fenechiu

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost audiat în calitate de martor, în această dimineaţă, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în dosarul fostului secretar de stat Valentin Preda. Fenechiu a venit la sediul Structurii centrale a DNA însoţit de un avocat, în jurul orei 8.30, potrivit Mediafax.

Ministrul Relu Fenechiu a declarat, după ce a fost audiat la DNA ca martor în dosarul fostului secretar de stat Valentin Preda, că i se pare „puţin deplasat” demersul procurorilor, în condiţiile în care ar fi putut da declaraţii fără să fie chemat, ca demnitar, la Direcţie. „Mi se pare puţin deplasat, nu în ceea ce mă priveşte, ci în ceea ce priveşte poziţia unui ministru, să fie chemat până la DNA pentru a da o astfel de declaraţie. Dar, fiind un om ca toţi oamenii, am venit şi am dat această declaraţie. I-am spus şi domnului procuror că se putea face asta şi fără să chemi un demnitar al statului român la DNA, mai ales că ştiţi şi dumneavoastră ce înseamnă asta ca imagine publică şi ca aspect în media”, a spus ministrul Transporturilor, la ieşirea de la DNA, în jurul orei 9.45.

În privinţa celor declarate anchetatorilor, Relu Fenechiu a spus că „procurorii au vrut să ştie anumite atribuţii (ale lui Preda – n.r.) şi dacă la un moment dat era normal să se găsească într-un anumit loc”. Ministrul Transporturilor a spus că nu poate da mai multe detalii, fiind vorba despre un dosar în lucru.


„Nu-mi cereţi să vă dau mai multe detalii, pentru că mă cheamă iar băieţii ăştia şi mă întreabă de ce v-am dat mai multe detalii”, a explicat Fenechiu.

Fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Preda este urmărit penal într-un dosar de corupţie legat de scurgeri de informaţii din dosare penale. Alături de Preda, în acest caz este urmărit penal Dan Emil Manolachi, ofiţer de poliţie judiciară în DNA. Potrivit anchetatorilor, în perioada noiembrie 2012 – 18 februarie 2013, Manolachi, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară angajat la DNA, a transmis unor persoane neautorizate informaţii confidenţiale şi date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuţiilor de serviciu, în acest fel zădărnicind cursul unor anchete penale aflate în instrumentare la Direcţie. În acelaşi interval de timp, a arătat DNA, cu ajutorul lui Manolachi, Valentin Preda, pe atunci secretar de stat la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, a beneficiat de o serie de informaţii confidenţiale şi secrete de stat conţinute în dosare penale aflate în instrumentare, pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său.

În 19 februarie, premierul Victor Ponta l-a demis pe Preda din postul de secretar de stat în Ministerul Transporturilor, după ce acesta a fost ridicat de procurorii DNA. În urma audierilor la DNA, Preda a primit interdicţie de a părăsi localitatea, aceeaşi măsură fiind dispusă în cazul lui Manolachi. Valentin Preda a fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor din mai 2012, anterior el fiind, din ianuarie 2010, consilier al primarului Constanţei, Radu Mazăre.

 

1 COMENTARIU

  1. „Relu Fenechiu este, fără doar și poate, unul dintre cei mai penali miniștri din Guvernul Ponta. Și asta nu doar la figurat (apropo, e doar impresia mea, sau trenurile au început să întârzie chiar mai mult decât o făceau anul trecut?), ci și la propriu.

    Pentru șmenozelile sale din dosarul Transformatorul până și Bruxelles-ul ne-a bătut obrazul că nu suntem foarte cușer să-l lăsam pe Transformerul nostru de Iași în Guvern dacă vrem și noi în lumea bună a Schengenului. În cazul în care ați uitat, Relu al nostru, mare demnitar cu ștaif venit de pe malurile Bahluiului taman pe cele al Dâmboviței să conducă Transporturile, a umblat acum zece ani cu cioara (a se citi transformatorul) vopsită și a tras în piept statul român cu un mizilic 7 milioane de lei. Până pe 4 iulie însă, când se vor susține pledoariile finale în dosar, domnul Fenechiu a venit și astăzi să dea cu subsemnatul la DNA într-un dosar în care un fost secretar de stat e acuzat de scurgere de informații”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.