Sechestru pe maşini ale Regiei Autonomă pentru Activităţi Nucleare, pentru datorii neplătite

Sechestru pe maşini ale Regiei Autonomă pentru Activităţi Nucleare, pentru datorii neplătite

0
DISTRIBUIȚI

bani

Un executor judecătoresc împreună cu un avocat al unui furnizor de servicii al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au venit, azi dimineaţă, la sediul central al instituţiei din Drobeta Turnu Severin, pentru a pune sechestru pe mai multe maşini, în contul unor datorii ale regiei, informează Mediafax. Potrivit unor surse din cadrul regiei, ar fi vorba despre şase autoturisme care aparţin RAAN şi care au fost scoase în spatele instituţiei pentru a fi ridicate în contul datoriei, la faţa locului aflându-se mai mulţi agenţi de pază, dar şi jandarmi care aşteaptă ca maşinile să fie ridicate în siguranţă. De asemenea, conform surselor citate, va fi pus sechestru, tot astăzi, şi pe două locomotive ale regiei, în contul unei datorii totale de 1,3 milioane de lei către diverşi furnizori. De dimineață, executorul judecătoresc şi avocatul firmei care execută silit regia sunt în negocieri cu conducerea instituţiei. Liderul de sindicat al platformei Romag Prod, Florin Rogobete, a declarat că au fost blocate conturile regiei, iar cei aproximativ 2.700 de angajaţi ai platformelor RAAN nu şi-au primit salariile pentru luna aprilie, care ar fi trebuit achitate în 25 mai. Liderul de sindicat a afirmat că în urma unei discuţii pe care a avut-o miercuri, 29 mai, cu directorul general al RAAN, Dan Andruşca, acesta a promis că salariile vor fi plătite în decurs de o săptămână.


Liderul de sindicat a mai spus că dacă nu vor fi achitate salariile în termenul promis, respectiv până miercuri, 5 iunie, salariaţii vor declanşa proteste.

Conform sursei citate, motivul principal pentru care salariile nu au fost achitate este acela că Guvernul nu a achitat contravaloarea cantităţii de apă grea produsă pe platforma Romag Prod din cadrul RAAN. Miercurea trecută, conducerea regiei a fost schimbată, în locul directorului general al RAAN Marius Preda fiind numit Dan Andruşca, consilier al ministrului Constantin Niţă. Premierul Victor Ponta declara, la sfârşitul lunii martie, că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin este „una dintre cele mai dificile probleme moştenite din trecut”, susţinând că în prezent „grija” autorităţilor sunt angajaţii, care însă nu vor putea fi menţinuţi toţi.

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin se află în prezent în proces de reorganizare, iar în ultimele luni s-a discutat despre închiderea combinatului de apă grea, Romag Prod, unde lucrează aproximativ 1.400 de oameni, în condiţiile în care nu s-au găsit investitori pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, care să preia producţia de apă grea de pe platforma RAAN.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declara că, după ce a analizat situaţia, şi-a dat seama că la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare s-a făcut „un jaf de proporţii”, acuzând conducerea regiei de „lipsă totală de management”. „Un jaf de proporţii cum nu mi-am putut imagina. O lipsă totală de management, un management mediocru, un management care nu a dorit să pună această companie pe criterii de eficienţă”, afirma Constantin Niţă. Ministrul delegat pentru Energie şi-a argumentat declaraţia cu privire la managementul defectuos de la RAAN prin faptul că structura de conducere, care are peste 200 de angajaţi, menţine contracte păguboase.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.