Creierul atentatelor din 11 septembrie a proiectat un aspirator în închisoarea CIA...

Creierul atentatelor din 11 septembrie a proiectat un aspirator în închisoarea CIA din România, să nu înnebunească. Ce citea KSM în pușcărie

0
DISTRIBUIȚI

File photo of Khalid Sheikh Mohammed

Khalid Sheikh Mohammed, presupusul creier al atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 împotriva SUA, a cerut şi primit aprobarea de la CIA pentru a proiecta un aspirator, relatează BBC News, care citează un material al Associated Press. S-a întâmplat în urmă cu aproximativ 10 ani, în subsolul închisorii secrete a CIA din România, potrivit jurnalul.ro.  „Nu voiam ca ei să înnebunească”, a declarat un fost oficial CIA pentru Associated Press.

Khalid Sheikh Mohammed a fost arestat în 2003. El a fost supus unor interogări brutale în Polonia, unde a fost forţat să rămână treaz timp de 180 de ore consecutive şi a fost supus simularii înecului de 183 de ori. CIA pare să fi reuşit să-l menţină sănătos mental pe Mohammed, iar starea sănătăţii sale pare în general bună, potrivit unor relatări militare.


Însă alţi deţinuţi nu s-au descurcat la fel de bine, scrie AP. Suspecţii Al-Qaeda, Ramzi Binalshibh şi Abd al-Nashiri, închişi în Polonia şi România – potrivit AP – alături de Mohammed, au probleme psihice. Al-Nashiri suferă de depresie şi tulburare de stres post-traumatic, iar Binalshibh este tratat pentru schizofrenie şi ia o sumedenie de medicamente antipsihotice.

După ce închisoarea din Polonia a fost închisă, Mohammed a fost mutat la Bucureşti, într-un centru de detenţie cu numele de cod „Britelite”, susţine AP.  În România, închisoarea le-a oferit deţinuţilor cărţi, Mohammed fiind atras de seria Harry Potter. Mohammed a terminat studiile la North Carolina AT&T State University, obţinându-şi licenţa în inginerie mecanică în 1986.

Associated Press susţine că închisoarea secretă a CIA din România a fost închisă la începutul lui 2006, iar Mohammed a fost transferat în acel an la Guantanamo Bay, unde este deţinut şi acum. Este puţin probabil să fi fost în măsură să îşi ia cu el schiţele sale de aspirator. La rândul său, CIA nu discută despre proiectul de aspirator al lui Mahommed, deşi AP a solicitat CIA copii ale desenelor sau relatări guvernamentale despre acestea, în baza Freedom of Information Act.

Cu toate acestea, CIA a răspuns AP într-o scrisoare că relatările, “dacă ar exista”, vor fi considerate fişiere operaţionale ale agenţiei – printre categoriile de documente cu gradul cel mai înalt de clasificare – şi, prin urmare, exceptate de la a fi vreodată puse la dispoziţia publicului. România, la fel ca şi alte state acuzate că ar fi găzduit pe teritoriul lor închisori secrete ale CIA, a negat întotdeauna existenţa unor astfel de centre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.