Gratuit pe transportul în comun pentru studenți, „cadou” de la primărie. De...

Gratuit pe transportul în comun pentru studenți, „cadou” de la primărie. De ce-l acuză rectorul UVT pe cel de la Politehnica

0
DISTRIBUIȚI

ratt_abonamente

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, anunţa, astăzi, că rectorii universităţilor din oraş i-au semnalat că banii primiţi de la Ministerul Educaţiei nu sunt suficienţi ca să acopere toate solicitările studenţilor care doresc să se plimbe gratuit cu mijloacele de transport în comun. Astfel, edilul şef vrea să propună un amendament la o Hotărâre de Consiliu Local prin care, în cazul în care universităţile epuizează fondurile primite de la minister prin care asigură 50 % din abonamentul RATT, Primăria Timişoara să acopere costurile suplimentare, astfel încât toţi studenţii să aibă gratuitate.

Numărul studenţilor care se plimbă gratuit cu RATT-ul a crescut de la sfârşitul anului trecut, când Consiliul Local Timişoara a decis să adopte o hotărâre de Consiliu Local care prevedea ca aceştia să se plimbe gratuit cu cardurile securizate cu care se prezentau la ghişeele RATT. Până în acel moment, studenţii plăteau jumătate din abonament, iar mai apoi suma era decontată prin secretariatele universităţilor.

Ce spune Pirtea

Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, anunţa în primăvara acestui an că instituţia pe care o conduce doreşte să revină la vechea procedură de decontare a abonamentelor. Şi asta pentru că numărul studenţilor a crescut foarte mult, iar banii primiţi de la Ministerul Educaţiei pentru decontarea celor 50 % din preţul total al abonamentelor RATT nu erau suficienţi. Contactat de PRESSALERT.ro în legătură cu afirmațiile primarului că banii de la minister s-ar putea epuiza pentru decontări, Marilen Pirtea ne-a declarat că, de când a revenit la vechea metodă, sumele de la Ministerul Educației pentru transportul studenților au fost suficiente.


Mai mult, rectorul UVT spune că, deşi municipalitatea doreşte să aloce sumele necesare astfel încât toţi studenţii să se plimbe gratuit cu RATT-ul, nu renunţă la ideea ca aceştia să se prezinte la secretariate ca să-şi deconteze abonamentele. „Nouă ne ajung banii de la Ministerul Educaţiei, de când am decis ca studenţii să plătească 50 % din abonament la ghişeele RATT, iar apoi suma să fie decontată. Doar aşa ştim numărul real al studenţilor care chiar doresc să se plimbe cu mijloacele de transport în comun. Eu nu i-am semnalat că nu ne ajung banii de la minister, cred că e ideea rectorului de la Universitatea Politehnica, pentru că e o temă de campanie şi vrea s-o ducă la bun sfârşit”, ne-a explicat Marilen Pirtea.

Viorel Şerban, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, a recunoscut că i-a semnalat acest lucru primarului Robu pentru că „s-a dublat numărul solicitărilor. În cel mult o lună o să se cheltuie toţi banii primiţi de la Ministerul Educaţiei pentru decontarea abonamentelor studenţilor. Dacă nu ne ajută primăria, atunci vom reveni şi noi la vechea procedură, nu avem ce face”.

Vă reamintim că studenţii şi doctoranzii din Timişoara beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun, în condiţiile în care 50 % din costul abonamentului este asigurat de către Primăria Timişoara, iar 50 % de către Ministerul Educaţiei, prin intermediul universităţilor. (Adriana Mîț)

Primarul Timişoarei a anunţat, astăzi, şi că intenţionează ca în primăvara anului viitor să organizeze un prim referendum. Astfel, timişorenii vor fi întrebaţi dacă doresc să circule gratuit cu mijloacele de transport în comun.

Foto: evz.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.