Ponta a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul legii...

Ponta a anunţat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul legii descentralizării

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-63420991">

victo ponta discurs victorie p

Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, după şedinţa USL, că proiectul legii descentralizării va fi adoptat prin asumarea răspunderii Guvernului, în noiembrie, înainte de adoptarea bugetului pe anul 2014, dacă va exista susţinerea majorităţii.

„Vom finaliza proiectul de act normativ, îl vom dezbate cu grupurile noastre parlamentare, cu grupurile aliate, cu cele din opoziţie şi, dacă există o largă majoritate de susţinere, va fi adoptat prin angajarea răspunderii în noiembrie, înainte de adoptarea bugetului, astfel încât în noul buget finanţarea acestor structuri să fie trecută la consiliile locale, la consiliile judeţene, la cele generale, care le vor avea în subordine”, a precizat premierul Victor Ponta.

El a adăugat că descentralizarea a reprezentat obiectul principal al întâlnirii conducerii USL de vineri, având în vedere faptul că Uniunea doreşte să adopte actul normativ privind descentralizarea înainte de dezbaterea Legii bugetului pe 2014.

Întrebat de ce descentralizarea se va face prin angajarea răspunderii, Ponta a susţinut că preşedintele Traian Băsescu a blocat până în prezent o serie de proiecte prin „tertipuri pseudo-constituţionale”.

 „Dorim, pentru prima dată după 1989, să facem o descentralizare reală, să apropiem administraţia publică cât mai mult de cetăţean, astfel încât cea mai mare parte a serviciilor publice să fie realizate pe plan local, cel mult judeţean, să nu mai purtăm atât de mult oamenii spre Bucureşti şi să dăm cât mai multe competenţe şi atribuţii care să vină la pachet cu resursa financiară şi cu responsabilitatea”, a spus Ponta.

Premierul a spus că structurile care acum încă depind de Guvern şi vor fi descentralizate ţin de domeniul sănătăţii, agriculturii, mediului, muncii, tineret şi sport, transporturi, cultură şi turism.

Ponta a spus că se doreşte ca prin această descentralizare de instituţii şi competenţe să se ajungă la situaţia în care administraţia publică va costa mai puţin, va consuma mai puţine resurse, dar va avea o eficienţă mai mare.

Ponta a menţionat că s-a ajuns la ideea în care lucruri care ţin de ordine publică şi poliţie vor fi tratate separat de legea descentralizării.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declara, vineri, înaintea şedinţei USL, că se poate lua şi decizia angajării răspunderii Guvernului în Parlament asupra proiectului de lege privind descentralizarea, principalul element care să justifice urgenţa fiind legat de construcţia bugetară pe anul viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.