Ce le-a transmis Ponta participanților la forumul economic China-Europa Centrală și de...

Ce le-a transmis Ponta participanților la forumul economic China-Europa Centrală și de Est de la București

0
DISTRIBUIȚI

victor-ponta

Premierul Victor Ponta și omologul său chinez, Li Keqiang, au sosit în această dimineață la Palatul Parlamentului, unde a început forumul economic China-Europa Centrală și de Est. Peste 1.000 de oameni de afaceri și oficiali din 16 țări participă la eveniment.

Premierul chinez Li Keqiang a lăudat, în discursul său din deschiderea forumului, performanțele economice ale României și a declarat că, pentru țara sa, anul 2014 va fi „anul investițiilor”, potrivit digi24.ro. Oficialul de la Beijing a vorbit și despre relațiile sale cu Europa. Aceasta „este un jucător important în lume”, iar „o Europă unită și prosperă este importantă pentru dezvoltarea economiei mondiale” și „servește și intereselor Chinei”. În ceea ce privește Europa Centrală și de Est, „o cooperare practică intensificată între această regiune și China ajută la consolidarea unei dezvoltări echilibrate în Europa”, a spus premierul chinez. El a arătat că țara sa are „relații diplomatice profunde cu această regiune”. „Relațiile de prietenie au trecut prin probele schimbărilor și testele crizei financiare și au devenit mai puternice”, a adăugat Li Keqiang.

Premierul Victor Ponta a susținut și el un discurs: „Am încredere că proiectele economice se vor reflecta în viitor într-o proiecție vizionară a unui nou drum al mătăsii. Mulțumesc tuturor pentru prezență și participarea la construirea viziunii. Cunoaștem trecutul și prezentul acestor relații, vreau să discut despre viitor. Sunt covins că prezența aici e un mesaj clar că avem o viziune comună despre viitor. Nu sunt doar cuvinte mari, uneori într-o lume în schimbare o viziune comună ca aceasta e dovada unui lucru extraordinar. Încă auzim întrebări despre atenția acordată cooperării cu China. Este vorba despre peste 30 de ani de creștere a economiei chineze, e a doua economie la nivel mondial.


Zilnic valoarea schimburilor economice între UE și China depășește 1 miliard de euro, investițiile chineze în UE au crescut în 2011 de 30 de ori. Comerțul bilateral e o componentă principală a rețiilor Europa- China. Sper că rezultatele vor fi vizibile la sfârșitul acestui forum”, a spus Ponta.

„China și țările din Europa Centrală și de Est se confruntă cu provocări comune. Avem nevoie să găsim răspunsuri: cum putem face dezvoltarea economică durabilă, care să asigure protecția mediului și eficiența energiei, cum putem capitaliza resursele de genul creativitate oamenilor noștri, cum putem face oportunități egale, cum putem dezvolta raid și eficient infrastructura. China are nevoie de prieteni politici pe termen lung, parteneri comerciali la nivel mondial. România și regiunea au o tradiție în acest sens. China are nevoie și de o Europă puternică pe scena mondială. Trebuie spus că Europa poate fi puternică doar dacă toate țările sale se dezvoltă economic suficient de rapid pentru a crește standardele de trai, infrastructura și serviciile sociale”, a mai spus Ponta.

Premierul a numit zona de est regiunea cea mai dinamică din Europa. „UE are în vedere și alte țări ca Moldova, Turcia, Ucraina, regiune poate fi un actor global. Majoritatea suntem tinere democrații și noi membri UE sau țări în curs de integrare. E o situație favorabilă dacă reușim să ne folosim potențialul. România are cea mai crescută rată de creștere din UE, majoritatea celor 16 state de aici au date pozitive. Avem datorie publică scăzută, deficit bugetar scăzut. Regiunea e cea mai dinamică din Europa. Regiunea e ca un student plin de energie, care tocmai a absolvit, tocmai s-a mutat la oraș și face parte din societate, dar el e tânăr și slab plătit, pentru că salariile mari sunt pentru cei cu experiență. Ar vrea să fie format mai bine, dar nu poate plăti cursurile, nu poate accesa tehnologiile performante, nu are casă și mașină, creditele sunt acordate clienților mai vechi. Regulile sunt deja formate, el trebuie să le respecte, dar ele ar trebui să ofere oportunități egale. Suntem toți tineri. Nu trebuie să ne acceptăm soarta, trebuie să fim creativi, să avem încredere în noi, să lucrăm mai mult. E nevoie să căutăm un partener și un prieten. Așa văd eu această oportunitate pe care o avem astăzi pentru a dezvolta parteneriatele între China și regiune. Împreună putem îndeplini obiectivele ambițioase, vă invit să nu ratați această șansă, următoarea ar putea veni prea târziu sau poate niciodată”.

Cea de-a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est se desfăşoară, începând marţi, la Bucureşti, după ce prima ediţie a avut loc la Budapesta, în 2011, iar cea de-a doua la Varşovia, în 2012, unde a participat şi premierul de atunci, Mihai-Răzvan Ungureanu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.