Reacția Gold Corporation după respingerea proiectului de exploatare la Roșia Montană de...

Reacția Gold Corporation după respingerea proiectului de exploatare la Roșia Montană de către Comisia parlamentară

1
DISTRIBUIȚI

rosia-montana

RMGC consideră că raportul Comisiei parlamentare privind proiectul minier de la Roşia Montană este profesionist, cuprinzător şi apreciază concluzia acesteia, arătând că aşteaptă adoptarea rapidă a cadrului legislativ general pentru ca dezvoltarea proiectului să poată începe în prima parte din 2014, potrivit Mediafax. „Raportul Comisiei parlamentare a venit la capătul unor dezbateri transparente, în care opinia publică a avut ocazia să fie informată cu privire la proiectul Roşia Montană. Raportul comisiei este profesionist şi cuprinzător şi ne bucurăm că, după mulţi ani de aşteptare, s-a desfăşurat o analiză serioasă a acestui proiect minier, în toate aspectele sale. Apreciem concluzia Comisiei, care recomandă completarea cadrului legislativ actual din România cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare”, arată astăzi compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), într-un comunicat de presă.

RMGC speră ca noul cadru legislativ să permită dezvoltarea industriei miniere din România şi atragerea de investitori. „Aşteptăm adoptarea rapidă a cadrului legislativ general, pentru ca dezvoltarea proiectului minier Roşia Montană să poată demara în prima parte a anului 2014, iar impactul economic pozitiv al repornirii mineritului în România să se facă simţit în întreaga economie”, se mai arată în comunicat. RMGC îşi exprimă încrederea că beneficiile proiectului Roşia Montană, printre care mii de locuri de muncă, standarde de mediu ridicate, patrimoniu restaurat şi peste cinci miliarde de dolari în economia României, se vor concretiza cât mai curând.

„Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) acţionează şi a acţionat întotdeauna cu bună credinţă şi deplină respectare a cadrului legal. RMGC îşi reafirmă respectul pentru toate instituţiile statului român şi pentru specialiştii români”, a precizat sursa citată. Comisia parlamentară specială a respins, ieri, cu 17 voturi „pentru” şi două abţineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană. Comisia specială Roşia Montană afirmă, în raportul la proiectul Guvernului, că este nevoie de un cadru legislativ cât mai larg, că recomandă desecretizarea licenţei şi a documentelor clasificate şi că atrage atenţia asupra unor posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare pe parcursul exploatării.

Comisia apreciază că afirmaţiile lui Ştefan Marincea, audiat în calitatea sa oficială de la acel moment, alături de declaraţiile angajaţilor IGR, care au făcut parte din echipa trimisă pentru cartografierea zonei sunt „extrem de grave şi trebuie investigate de către instituţiile judiciare”.


Comisia consideră, potrivit raportului, că proiectul de lege nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, propune respingerea acestuia. Comisia solicită ministerelor de resort şi instituţiilor implicate în evaluarea proiectului de la Roşia Montană analizarea tuturor aspectelor semnalate în urma audierilor desfăşurate în cadrul Comisiei şi cuprinse în prezentul raport şi demararea procedurilor în consecinţă.

În calitate de director general al IGR, Ştefan Marincea a fost audiat, pe 8 octombrie, la Comisia specială pentru proiectul de la Roşia Montană din Parlament, el criticând proiectul de exploatare minieră, spunând că este „de nota cinci” şi că ar trebui modificat substanţial şi adaptat la practicile europene. Marincea a fost întrebat de către preşedintele Comisiei Roşia Montană, Darius Vâlcov, despre faptul că Institutul Geologic Român a dat un aviz favorabil pentru acest proiect atunci când institutul era condus de un alt director general. „E un fals grosolan, e o situaţie penală din partea fostului director general. Parchetul s-a autosesizat”, a precizat Marincea. „Susţin cu argumente ştiinţifice că modul de prezentare a analizelor de către companie este viciat. Nu este un organism al statului român care să verifice aceste analize. (…) S-a vorbit de absenţa faliilor, un predecesor al meu care a semnat că nu există falie. În trei hărţi ale companiei sunt burduşite de falii. Am freatic şi falii, nu pot să pun deşeuri periculoase”, a mai declarat Marincea la comisie.

Totodată, el a spus că proiectul „nu este în avantajul statului român”, presupunând costuri uriaşe după exploatare. Ştefan Marincea a declarat, ulterior, că a fost informat „prin două ordine, cu semnături diferite” că a fost demis din funcţia de director general al Institutului Geologic al României.

 

1 COMENTARIU

  1. Indivizii aceștia continuă să împrăștie venin. De ce nu pleacă de unde i-a adus setea de îmbogățire prin fraudă, minciună etc.? Așteptăm ca instituțiile abilitate să dea curs semnalelor date de oameni și instituții competente, pedepsindu-i pe aceia care au făcut ilegalități, în acești aproape 20 de ani, de când RMGC tulbură ape, (ca să rămânem pe tărâmul metaforei). A sosit momentul ca în România lucrurile să fie reașezate în matca normalității. Munții jefuiți trebuie reîmpăduriți, satele și orașele pot fi revitalizate inteligent. Doamne, ajută!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.