Noi comori din Timişoara de sub pământ, scoase la lumină. Unde vor...

Noi comori din Timişoara de sub pământ, scoase la lumină. Unde vor putea fi admirate zidurile de la moscheea sultanului Suleyman Magnificul

0
DISTRIBUIȚI

descoperiri arheologice dicasterial

Noi vestigii istorice au ieșit la iveală săptămâna aceasta în centrul Timișoarei. Potrivit arheologilor, vestigiile și obiectele vechi de sute de ani descoperite vor putea fi admirate în curând de public.  Cele de mici dimensiuni au fost deja transportate la Muzeul Banatului, pentru conservare.

Arheologii din cadrul Muzeului de Istorie din Alba Iulia, dau și ei o mână de ajutor pe șantierul din Cetate, realizănd supravegherea arheologică pe șase străzi. În zona Dicasterialului, mai exact, în Piața Țarcului au fost descoperite zidurile fostei clădiri administrative din perioada imperială austriacă, stabiliment în locul căruia a fost edificat ulterior Palatul Dicasterial. ”Construcția din Piața Țarcului datează din secolul al XVIII-lea, dinaintea Palatului Dicasterial”, a declarat arheologul Constantin Inel, coordonatorul lucrărilor în zona respectivă. Tot echipa lui a descoperit părți din canalul  austriac din secolul al XVIII-lea, pe strada Mercy, dar și câteva structuri de lemn care făceau parte din construcții sau din structuri de stradă din perioada otomană, înainte de cucerirea austriacă a Timișoarei, a mai arătat arheologul.

 Zidurile Moscheei lui Suleyman Magnificul, scoase la vedere

Arheologii timișoreni au aflat că o parte din zidurile descoperite în timpul săpăturilor de descărcare de sarcină arheologică din piața Sfântul Gheorghe vor  rămâne vizibile, ele urmând  să fie integrate architectonic în ansamblul stradal.


Este vorba de două vestigii importante: zidurile moscheeii sultanului Învingător Suleyman Magnificul, construită în secolul al XVI-lea după ocupația otomană, și zidurile bisericii iezuite din secolul al XVIII-lea. ”În Piața Sfântul Gheorghe a fost găsit orașul timpuriu de dinainte de cucerirea otomană, case și apeducte. Printre vestigii am găsit monede care ne-au ajutat să datăm în primă fază descoperirile, piese foarte multe de lemn –  căuce, farfurii, foarte bine păstrate, ceea ce e remarcabil,. Am găsit și foarte mulți pantofi, din piele.  Toate aceste obiecte merg la muzeu, la conservare”, a declarant arheologul Florin Drașovean. Luni, arheologii timișoreni vor ridica o talpă de casă, din sit, o vor împacheta în folie și o vor depozita într-o zonă mai caldă, pentru ca apa din ea să se evaporeze treptat.

Zidurile cetății din secolul al XIV-lea, pe strada Lucian Blaga

La intersecția dintre străzile Dimitrie Cantemir și Lucian Blaga, în Piața Libertății, au fost găsite, ziduri care pot proveni de la cetatea angevină a Timișoarei, edificată în vremea lui Carol Robert de Anjou ( secolul al XIV-lea). ”Zidurile sunt alcătuite din piatra ecarisată, legată cu mortar”,  au explicat arheologii, care au mai spus și că ele sunt masive și fac parte dintr-unul dintre bastioanele laturii de nord-est a cetății.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.