Ecluza unică în România, descoperită pe șantierul City Business Center, va compune...

Ecluza unică în România, descoperită pe șantierul City Business Center, va compune un „puzzle” în aer liber. Unde va fi amplasată VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

ecluza

Fostul stăvilar al străvechii cetăți a Timișoarei,  singura utilitate publică de acest fel conservată perfect în Europa, și care a fost descoperit la baza uneia din clădirile de birouri de clasa A din ansamblul City Business Centre, începe să fie mutat. Este ca un joc de puzzle: peste 100.000 de piese ale stăvilarului (cărămizi, bârne) vor fi demontate atent, strămutate și asamblate în altă parte.

Piateta 2

În urma săpăturilor efectuate în această vară la fundaţia celei de-a cincea clădiri din cadrul City Business Centre, au fost descoperite o serie de vestigii, printre care un stăvilar construit in secolul XVIII de către administrația habsburgică, foarte bine conservat, folosit în cadrul sistemului de apărare din jurul bastionului. Stăvilarul, construit din cărămidă, dale de piatră şi pavat cu lemn, avea rolul de evacuare a apei din şanţul de apărare a cetăţii.

Procesul, ce se va întinde pe mai multe luni, este implementat pe baza recomandărilor experților avizați de Ministerul Culturii și sub atenta supraveghere a arheologilor Muzeului Banatului. Soluția de valorificare a vestigiilor, prin scoatere la suprafață și expunere într-un spațiu public ce va crea un adevărat muzeu în aer liber, este unică în zona de vest a țării.  „Una din cele mai complexe operațiuni va fi demontarea și reconstituirea propriu-zisă a stăvilarului, compus din peste 150.000 de elemente unice.


Este vorba despre un puzzle uriaș ce va fi demontat și reconstituit, operațiunea de salvare fiind în egală măsură complexă și spectaculoasă. Cel târziu, la finalizarea clădirii E, în primăvara anului 2015, stăvilarul va putea fi admirat în toată splendoarea sa, într-un veritabil punct muzeografic în aer liber, îmbogățit cu o documentație științifică realizată de specialiști din cadrul Muzeului Banatului. Vom adăuga pe harta Timișoarei un mic, dar interesant punct de atracție, redând orașului un fragment din istoria sa care altfel ar fi rămas îngropat și necunoscut ”, subliniază Ovidiu Șandor, administratorul proiectului.

Piateta 1

Stăvilarul, așa cuma  fost el găsit, se află în pânză freatică, ceea ce face ca, odată ce a fost descoperit, elementele sale constructive să fie supuse degradării din cauza contactului cu apa și aerul, dar și din pricina unor incidente obiective, precum înfundarea canalizării orașului din această vară și deversarea produsă în zona sitului, analizele realizate arătând iminența unui atac bacteriologic asupra lemnului. ”De aceea, soluția de scoatere la suprafață a vestigiilor, conservare și reconstituire este salutară pentru punerea în valoare a întregului ansamblu”, explică Ovidiu Bozu, coordonatorul echipei de arheologi și specialist în cadrul Muzeului Banatului. O altă etapă importantă va fi restaurarea și conservarea tuturor pieselor ce alcătuiesc stăvilarul. Această etapă va dura aproximativ șase luni, fiecare scândură, piatră și cărămidă urmând să treacă prin mâinile experților restauratori.

Operațiunea se va finaliza cu remontarea tuturor pieselor orginale ale stăvilarului,  în noul amplasament din Piața 700 ce va permite accesul publicului la vizitarea importantului vestigiu.

Întregul proces va fi realizat de o firmă abilitată de către Ministerul Culturii. În plus, va fi realizat un film documentar despre întregul demers și despre istoria stăvilarului.

Foto: Facebook/Salvatipatrimoniul Timisoarei

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.