Rectorii universităţilor din Timişoara, alai la primărie. Pe ce subiect au bătut...

Rectorii universităţilor din Timişoara, alai la primărie. Pe ce subiect au bătut palma cu Robu

0
DISTRIBUIȚI

nicolae robu maini

Rectorii universităţilor din urbea de pe Bega au bătut palma cu primarul Nicolae Robu pentru susţinerea candidaturii urbei de pe Bega la titlul de Capitală Culturală Europeană. După o scurtă sesiune foto, edilul şef a explicat că pe lângă semnarea pactului de susţinere s-a discutat şi despre alte proiecte importante pe care universtităţile şi primăria le pot întreprinde. „Am semnat o o declaraţie prin care să ne asumăm rolul de pol universitar de excelenţă, de impact local, regional, naţional şi euroregional al Timişoarei. Am discutat, de asemenea, despre modul în care putem capacita specialişti din universităţi în problematica muncipiului nostru în particular în elaborarea strategiei economice, a strategiei pe sănătate, educaţie şi a celei culturale. Toate aceste strategii sunt deja în curs de elaborare în sensul că acţiunea de elaborare a fost declanşată şi în cazul strategiei culturale avem chiar paşi importanţi făcuţi aşa cum v-am comunicat şi în alte ocazii acolo având şi susţinere financiară pe programul transfrontalier România -Serbia cu partenerul Institutul Cultural din Timişoara.


Am decis şi crearea unui consorţiu de cercetare a Timişoarei şi pe această speţă universtaţile trebuie să joace un rol important. Vor fi capacitate şi institutele de cercetare. Alte două subiecte au fost crearea muzeului Ştiinţei şi Tehnicii o idee mai veche pentru care nu sunt făcuţi paşi concreţi şi am discutat despre modul în care vom pune în valoare centrul de afaceri în tehnologia informaţiei şi comunicaţie”, a spus Robu.

Rectorul UPT Viorel Şerban a comentat că investiţia în educaţie este un pas în susţinerea culturii, Marius Raica rectorul UMF Timişoara s-a arătat convins că tratatul nu va rămâne la stadiul de simplă hârtie semnată, în vreme ce Paul Pârşan rectorul USAMV Timişoara a explicat că cercetarea inovativă prin crearea unui consorţiu este o iniţiativă benefică pentru Timişoara. Rectorul UVT Marilen Pirtea a comentat că este pentru prima dată când în mod oficial frontal şi direct când primăria se înconjoară de mediul universitar. „Primăria nu a dus lipsă de primari din mediul universitar, dar este prima dată când cei din mediul din care provin sunt aproape şi pot să susţină acţiunile şi strategiile care ni se propun menirea noastră este de a ne implica în societate în bunul mers al socităţii în care trăim.  Aceste strategii în domeniul medical, cercetare sunt direcţii şi strategii care nu puteau fi aplicate fără contribuţia mediului universitar”a detaliat Pirtea. Corina Muşuroi rectorul Tibiscus a explicat că drumul spre o activitate de succes stă în alăturarea forţelor din mediul univesitar şi din mediul economic. Pe finalul conferinţei, primarul Nicolae Robu a prezentat şi mottoul-ul proiectului „concordia civium murus urbium” (Armonia dintre cetăţeni, este zidul oraşelor). Întrebat dacă acum este mulţumit de colaborarea cu primăria pe partea de strategie pentru capitală culturală, Pirtea a marturisit că specialiştii de la UVT încă nu au fost contactaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.