Ucrainenii din Banat, alături de Euromaidanul din Kiev

Ucrainenii din Banat, alături de Euromaidanul din Kiev

0
DISTRIBUIȚI

ukraine-kiev-protests

După cea mai sângeroasă zi a protestelor din Kiev cu peste 20 de civili ucraineni ucişi în trei ore de lupte, în Piaţa Independenţei se aflau vineri dimineață câteva sute de persoane. Pe Maidan se țin slujbe de pomenire pentru cei decedaţi în timpul protestelor.

„Slujbe de pomenire vor ține, duminică, și preoții din cele 16 parohii ortodoxe ucrainene din Timișoara, Lugoj și restul Banatului.


Mai mult decât atât, duminică, la Lugoj, după încheierea slujbei, va fi arborat steagul Ucrainei și va avea loc un eveniment de manifestarea a sprijinului față de poporul ucrainean”, a spus Iuria Hleba, președintele comunității ucrainene din România, filiala Timiș.

”Președintele Ianukovici și opoziția să se așeze la masa negocierilor”

Ucrainenii bănățeni sunt alături de poporul ucrainean și cer de îndată încetarea focului, pentru a preveni apariția unui război civil, susțin reprezentanții comunității. Ivan Marocico, deputatul ucrainenilor în Parlamentul României, este categoric: „comunitatea ucraineană din România și studenții ucraineni de aici sunt de partea poporului ucrainean. Poziția noastră este că le cerem președintelui Ianukovici și opoziției să se așeze la masa negocierilor. Cele două forțe trebuie să aibă un dialog, doar dialogul este o soluție de rezolvare a crizei. Trebuie să înceteze focul”.

Ucrainenii din România spun că situația în „țara mama” a luat, în opinia lor, „o amploare neașteptată”, iar faptul că protestele s-au extins în mai toate marile orașe, Lvov, Ternopol, Crimeea, Odessa, arată că poporul dorește o schimbare. Ei mai spun că „Ucraina ar trebui să reia negocierile de aderare la UE, fără a neglija relația cu Rusia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.