UE convoacă joi o REUNIUNE DE CRIZĂ pe tema Ucrainei. ”Vom analiza...

UE convoacă joi o REUNIUNE DE CRIZĂ pe tema Ucrainei. ”Vom analiza inclusiv posibile sancţiuni împotriva responsabililor de represiune”

0
DISTRIBUIȚI

ue_steag

Miniştrii de Externe din cadrul UE se vor reuni de urgenţă, joi, la Bruxelles pentru a discuta despre sancţiunile împotriva regimului preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, după violenţele din ultimele ore, a anunţat miercuri şefa diplomaţiei europene, citată de AFP.

„O reuniune extraordinară a miniştrilor Afacerilor Externe, consacrată Ucrainei a fost convocată mâine, la ora 14.00 (15.00 ora României)”, a anunţat purtătoarea de cuvânt a lui Catherine Ashton.

Uniunea Europeană va analiza posibilitatea de a impune sancţiuni responsabililor de represiunea care a avut loc în Ucraina, a anunţat miercuri reprezentanta diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Ashton a convocat miercuri dimineaţa o reuniune a ambasadorilor UE care se ocupă de probleme de securitate, în cursul căreia „vor fi analizate toate opţiunile, inclusiv cea a sancţiunilor împotriva unor responsabili de represiune şi încălcarea drepturilor omului”, a anunţat ea într-un comunicat.

„Sperăm că statele membre” UE „vor putea să se pună de acord de urgenţă asupra măsurilor ţintite împotriva responsabililor de violenţă şi folosirea excesivă a forţei”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

UE este divizată însă în ceea ce priveşte sancţiunile, a amintit şeful diplomaţiei belgiene, Didier Reynders.

„Nu există unanimitate (în cadrul UE) deoarece mai multe ţări vecine Ucrainei nu vor să avanseze pe calea sancţiunilor afirmând că este un risc pe care nu vor să şi-l asume, un risc de a vedea cum regimul îşi înăspeşte şi mai mult tonul faţă de opoziţie”, a subliniat Reynders.

Confruntări violente au izbucnit marţi la Kiev între manifestanţii opoziţiei şi poliţie.


Potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii, acestea s-au soldat cu 25 de morţi.

Subliniind „deteriorarea tragică a situaţiei din Ucraina”, Ashton le-a „cerut tuturor responsabililor să înceteze imediat violenţele”. „Ea a cerut insistent autorităţilor şi tuturor forţelor politice să îşi asume responsabilităţile şi să caute o modalitate de calmare rapidă a sitaţiei, reluând un proces politic veritabil”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.