Motivele pentru care Tribunalul Timiş a decis lăsarea în libertate a lui...

Motivele pentru care Tribunalul Timiş a decis lăsarea în libertate a lui Georgică Cornu în dosarul evaziunii fiscale de 61 de milioane de lei

7
DISTRIBUIȚI

cornu 02_resize

Tribunalul Timiş a motivat decizia de a nu-i aresta pe Georgică Cornu, patronul firmelor din grupul Izometal, şi pe Mihai Zaharia, liderul clanului ţigănesc din Strehaia care a furnizat facturi pentru pseudo-tranzacţii, la solicitarea DIICOT în dosarul evaziunii fiscale de 61 milioane de lei. Deşi instanţa a considerat că din probele administrate „rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au  comis infracţiunile de constituire de grup infracţional organizat si evaziune fiscală”, nu a fost de acord cu solicitarea de arestare deoarece „nu există indicii ca aceştia ar încerca să împiedice buna desfăşurare a procesului penal sau ar încerca să se sustragă de la urmărirea penală sau de la judecată.De asemenea din fişele de cazier judiciar ale inculpaţilor rezulta faptul ca aceştia nu au antecedente penale”.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi a apreciat că ” dacă referitor la gravitatea acuzaţiei nu se pot face aprecieri, având in vedere infracţiunile pentru care sunt cercetaţi cei doi inculpaţi, precum si prejudiciul estimat de către organele de anchetă, instanţa apreciază  că măsura preventivă solicitată de către procuror nu este proporţională atât cu gravitatea  acuzaţiei cât si cu scopul urmărit, ţinându-se tot odată cont si de modul si mijloacele de comitere a faptei precum si de circumstanţele reale si personale ale inculpaţilor, si nu in ultimul rând de perioada de timp îndelungată scursă de la data comiterii faptelor si până în prezent . Într-adevăr din probatoriul administrat rezulta cu prisosinţă faptul ca in speţă prin activitatea infracţională comisă de către cei doi inculpaţi si celelalte două persoane cercetate in cauză , s-a cauzat un prejudiciu, însă mărimea acestui prejudiciu nu a fost stabilită in mod concret , printr-un raport de expertiză contabilă si fiscală ci doar a fost apreciat de către organele de urmărire penală prin informarea întocmita de către ANAF si depusă la data de 12.04.2014 la dosar . Date fiind cele mai sus reţinute instanţa apreciază faptul că măsura arestării preventive a inculpaţilor este disproporţionată iar privarea de libertate a acestora nu este necesară  pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică, inculpaţii neputând influenţa probatoriul ce urmează a se efectua (raportul de expertiză  putându-se efectua indiferent de starea de arest sau de libertate a inculpatilor)”.

Instanţa a considerat că se impune luarea măsurii controlului judiciar, Cornu primind interdicţia de a părăsi România, iar Mihai Zaharia – Strehaia.


Interesant că instanţa nu a interzis ca inculpaţii să ia legătura între ei. Contestaţia DIICOT împotriva deciziei Tribunalului Timiş va fi judecată de Curtea de Apel Timişoara.

7 COMENTARII

  1. Deci pot sa bage in continuare facturi? Pana vor fi condamnati definitiv si nu o sa mai ia statul nimic de pe ei? Cati ani va dura procesul? O sa fie scoase la vanzare bunurile celor doi olteni pe care la kitschul si prost gustul dovedit, nu le va cumpara nimeni? Marina se va muta la Strehaia si va realiza emisiuni din ML-ul Zahariei?

  2. Inconfundabila Romanie….
    Zicea cineva ca justitia nu-i independenta, ca jduecatorii nu pot decide ce vor muschii lor???
    Carevasazica daca esti cauzat ca ai adus statului un prejudiciu de 14 milioane de euro poti fi judecat in libertate daca nu ai antecedente penale. E bine de tinut minte!
    Poa’ sa faca ANAF cate informari vrea, tot degeaba daca nu exista o expertiza contabila facuta de Xulescu 🙂 (cam asa am priceput eu, ma scuzati)

  3. Nu sunt indicii ca acestia ar impiedica buna desfasurare a anchetei? Tare judecator. Oare de unde stie el asta? Pai toate persoanele care trebuie audieate in acest caz sun la dispozitia cornuletului. Sunt angajati in noua lui firma pe numele lui fratelui, Petrisor Cornu. Adica firma Bau Bau. Sefa banilor murdari Cozac Viorica, ex directorul comercial proaspat eliberat din puscarie, numitul Erimescu, dir economic Safciuc Liliana. Sus numitii nu numai ca stiu traseul banilor, ei sunt complici la smecheriile cornuletului. Acum sunt din nou sub controlul banilor. Cu siguranta cornu nu-i va influenta, acum telefoanele sunt ascultate tine sedintele in padurile de la Herneacova. Justitie de cacat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.