Povestea singurului timișorean cu brevet de instructor de scufundări. Cum a înotat...

Povestea singurului timișorean cu brevet de instructor de scufundări. Cum a înotat cu rechinii și balenele în Mexic sau Egipt FOTO

1
DISTRIBUIȚI

294303_235879603136568_1274620247_n

De 15 ani, timișoreanul Costi Tofan își petrece concediile explorând lumea fascinantă din adâncul apelor. În cele 60 de minute cât poate sta scufundat, bărbatul are parte de senzații de nedescris, unice. „De fiecare dată, trăiesc o experiență fantastică”, așa descrie în câteva cuvinte Costi peisajele din fundul mărilor sau oceanelor pe care a avut ocazia să le admire, sau întâlnirile cu peștii, focile, balenele sau chiar rechinii, creaturi pe care cei mai mulți dintre noi le-am admirat doar în filmele documentare.

Costi Tofan este singurul scafandru din Timișoara cu brevet de instructor, iar în cei 15 ani de scufundări a reușit să ajungă în cele mai „tari” locuri în care se practică acest sport. Africa de Sud, Egipt, Tailanda, Mexic sau Croația sunt doar câteva dintre destinațiile preferate ale bărbatului. Scufundările fac partea din categoria sporturilor extreme, și asta pentru că scafandrii nu știu niciodată ce îi așteaptă în apele în care pătrund chiar și zeci de metri.

A dansat cu peste o mie de foci

305256_236533166404545_1364707112_n

Bărbatul din Timișoara povestește că nu este greu să te scufunzi. Pot practica acest sport chiar și persoane care nu știu să înoate, pentru că în apă trebuie doar să stai cu mâinile încrucișate și să dai din picioare. Singurul lucru care contează atunci când te scufunzi, pentru ca viața să nu-ți fie pusă în pericol, este să-ți cunoști cât mai bine echipamentul.

„Marea este cu totul și cu totul altceva. Este altă lume și e interesant să vezi corali, epave ale unor nave sau avioane, pești, rechini sau balene”, povestește Costi Tofan. Printre cele mai tari senzații pe care le-a trăit timișoreanul au fost cele din apele care scaldă plajele Africii de Sud, când s-a întâlnit cu celebrul rechin alb, care se afla la doar un metru distanță de el. „Am fost la scufundări în cușcă în Africa de Sud, ocazie cu care m-am întâlnit cu rechinul alb. Tot acolo am făcut scufundări cu focile. Este splendid să ai în jurul tău peste o mie de foci, să se uite la tine curioase să vadă cine ești, pentru că noi, oamenii, invadăm teritoriul lor”, povestește scafandrul timișorean.

„Am stat față în față cu un rechin”

320887_235895576468304_981390752_n

Dacă în Africa de Sud Costi era pregătit pentru întâlnirea cu rechinul alb, nu așa s-a întâmplat în timpul unei alte scufundări, în Egipt. Preț de câteva clipe, timișoreanul a încremenit, și asta pentru că a dat cu ochii de un rechin la o adâncime de 25 de metri.


Nu s-a așteptat să-l întâlnească, dar nici nu a intrat în panică. „Am stat față în față cu un rechin, dar nu mi s-a întâmplat nimic, pentru că noi, scafandrii, știm ce trebuie să facem când ne întâlnim cu un rechin. Rechinul nu poate să dea în marșarier, iar dacă vine spre tine, îi pui camera de filmat în față. În general, rechinul se ferește, vine din curiozitate spre tine, se uită, dar foarte rar atacă oamenii. Nu-i mănâncă, doar în filme o să vedeți așa ceva, pentru că omul nu este în meniul lui”, ne spune Costi Tofan.

Timișoreanul explică faptul că poate face scufundări recreaționale până la cel mult 40 de metri, pentru că după această adâncime ar avea nevoie de un alt echipament, un alt amestec de gaze mult mai scumpe, dar și un alt brevet. În Egipt, Costi s-a scufundat până la această adâncime de 40 de metri și își aduce aminte că vizibilitatea era foarte bună, apa era limpede.

Bărbatul și-a luat brevetul de instructor de scufundări în urmă cu trei ani, la Constanța, iar de atunci îi învață și pe alți timișoreni care aleg destinații exotice pentru vacanță cum să se scufunde. Un echipament de scafandru costă în jur de 1.500 de euro, fără baterie. „Mi-aș dori să ajung în toată lumea să fac scufundări, cel mai mult mi-ar plăcea la Marea Barieră de Corali din Australia”, spune timișoreanul.

Pentru că este printre puținii scafandri experimentați din Timișoara, nu de puține ori Costi le-a dat o mână de ajutor celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență în găsirea cadavrelor celor care își pierd viața în canalul Bega.

1 COMENTARIU

  1. am avut si eu un coleg de scafandri militari in africa de sud,Lucian Moldovan si cu mine am patrulat uneori alaturi de rechini in port elisabeth…..doar ca eram dincolo de plasa!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.