ÎNGRIJORĂTOR Timișoreni de doar 40 de ani, diagnosticați cu Parkinson. Cum îi...

ÎNGRIJORĂTOR Timișoreni de doar 40 de ani, diagnosticați cu Parkinson. Cum îi tratează sistemul de sănătate pe bolnavi

0
DISTRIBUIȚI

Parkinson

Zeci de medici specialiști, dar și pacienți însoțiți de familiile lor au participat la Timișoara, în acest sfârșit de săptămână, la o dezbatere despre problemele cu care se confruntă bolnavii cu Parkinson din România, cât și despre soluții terapeutice care să-i ajute să ducă o viață cât de cât normală.

Potrivit statisticilor, în România trăiesc nu mai puțin de 72.000 de persoane diagnosticate cu această boală care, nedescoperită la timp, poate duce la imobilizarea la pat pentru că pacientul nu se mai poate opri din tremurat. Un tratament medicamentos adecvat extrem de costisitor, care ajunge să coste și 3.000 de lei pe lună, poate ține în frâu boala, dar totuși, bolnavii au o mulțime nemulțumiri, mai ales în ceea ce privește modalitatea prin care intră în posesia medicamentelor.

“Din păcate, noi luptăm pentru  a scoate steluțele de pe medicamente, care înseamnă niște drumuri inutile. Sunt anumite medicamente care se dau doar cu aprobarea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ele au trei steluțe, și încercăm să scoatem o steluță astfel încât aceste medicamente să fie date de medicii neurologi. De la medicul neurolog noi trebuie să mergem la casa de sănătate din județul de care aparținem și apoi, din nou la medicul neurolog, lucru care ne face mai mult rău decât bine”, ne-a spus Dan Răican, președintele Asociației AntiParkinson din România.

Bărbatul, care este diagnosticat cu această boală de 12 ani, spune că pentru pacienții care sunt în fază avansată, există o tehnică modernă , neuroimplanturile, dar în România, anual sunt decontate cel mult 15 astfel de operații, astfel că zeci de pacienți sunt trecuți pe listele de așteptare.

Numărul bolnavilor crește simțitor

Mihaela Simu, șeful Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara, povestește că, anual, mii de pacienți cu Parkinson din cinci județe trec pragul secției pe care o conduce.


“În România, doar la București se realizează stimularea profundă cerebrală la bolnavii de Parkinson, o operație care costă în jur de 30.000 de euro, fiind decontată de Guvern. La Timișoara folosim o metodă alternativă care ajută la îmbunătățirea calității vieții și a simptomelor. La clinica noastră, în ultimii trei ani, am avut peste 25.000 de pacienți cu Parkinson, care au vârste cuprinse între 40 și 75 de ani”, ne-a spus neurologul timișorean.

Potrivit președintelui Societății Naționale de Neurologie, Dafin Mureșanu, vârsta la care poate debuta boala Parkinson a scăzut în ultimii ani, astfel că una din 20 de persoane afectate de această maladie se îmbolnăvește înainte de a împlini vârsta de 40 de ani, în timp ce, în urmă cu câțiva ani, debutul bolii era după 65 de ani. Pentru că nu se cunosc cauzele care determină apariția acestei boli, Mihaela Simu le recomandă oamenilor să își facă un control medical periodic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.