Discuţie privată între Barack Obama şi Vladimir Putin, în Normandia. Preşedintele SUA...

Discuţie privată între Barack Obama şi Vladimir Putin, în Normandia. Preşedintele SUA i-a cerut lui Putin să detensioneze situaţia în estul Ucrainei

0
DISTRIBUIȚI

obama-putin-reuters_com

Preşedintele american, Barack Obama, a avut o scurtă discuţie privată cu omologul său rus, Vladimir Putin, vineri, cu ocazia ceremoniei organizate la 70 de ani de la Debarcarea în Normandia, a anunţat preşedinţia franceză.

„Preşedintele Obama şi preşedintele Putin au discutat în timpul dineului liderilor. A fost o conversaţie informală, nu o reuniune bilaterală oficială”, a declarat Ben Rhodes, consilier adjunct pentru securitate naţională al preşedintelui american, confirmând o informaţie oferită de palatul Elysée.

Aceasta este prima întâlnire directă între cei doi lideri de la începutul crizei ucrainene.

Barack Obama i-a cerut omologului său rus, Vladimir Putin, să contribuie la calmarea situaţiei în Ucraina, avertizând că în caz contrar există riscul izolării Rusiei pe plan global, anunţă un oficial american citat de AFP.

Vladimir Putin şi Barack Obama au avut o întrevedere informală de 15 minute, vineri, cu ocazia ceremoniilor marcând Debarcarea în Normandia.

Vladimir Putin a declarat că a avut discuţii „pozitive” cu liderii occidentali pe tema Ucrainei, inclusiv cu Barack Obama.

„Am avut schimburi de opinii foarte pozitive”, a afirmat Putin după ce s-a întâlnit cu preşedintele Franţei, François Hollande, cu premierul britanic, David Cameron, şi cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Anterior, Putin a discutat cu noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko pentru prima dată, vineri, la castelul Bénouville, sub egida preşedintelui francez François Hollande şi împreună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

„În cadrul unei discuţii scurte, şi Putin şi Poroşenko s-au pronunţat în favoarea unei încetări cât mai rapide a vărsării de sânge în sud-estul Ucrainei”, a declarat la Moscova purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse.

Ei s-au pronunţat, de asemenea, pentru încetarea „acţiunilor armate de către cele două părţi, atât de către forţele armate ucrainene, cât şi de către susţinătorii federalizării Ucrainei”, a adăugat el.

În estul Ucrainei, o insurgenţă armată prorusă, care câştigă teren de la zi la zi, generează temeri privind o scindare a ţării.


Rusia a anexat în martie peninsula ucraineană Crimeea în urma unui referendum contestat.

Foto: reuters.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.