Numeroși părinți plătesc sute de euro anual astfel încât odrasla lor să urmeze un liceu particular, în speranța că va avea parte de o educație de elită. În realitate, aceste școli private din Timișoara nu sunt mai performante decât orice alt liceu de stat. O demonstrează, și în acest an, rezultatele slabe obținute de liceenii care s-au prezentat la “examenul maturității”.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș, la trei licee particulare din Timișoara, promovabilitatea la BAC a fost de cel mult 23 %. Printre cele mai slabe licee private din Timișoara se numără Liceul Ucecom “Spiru Haret”, unde doar 16 % dintre absolvenții clasei a XII-a care s-au prezentat la BAC au obținut o notă de trecere.
Din cei 38 de candidați înscriși, 8 au absentat, iar 25 au picat BAC-ul. Cei înscriși la acest liceu trebuie să plătească o taxă anuală de 1.350 de lei.
O situație asemănătoare se înregistrează și la Liceul “Ioan Slavici” din Timișoara, unde rata de promovabilitate a fost de doar 20 % în acest an, la BAC. Din cei 54 de candidați înscriși, 24 au preferat să spună “pas” BAC-ului, iar 24 nu au reușit să obțină cel puțin media 6 la examen. Aici, părinții plătesc o taxă anuală de 350 de euro.
Și la Liceul Teoretic “Millenium” din Timișoara s-au înregistrat rezultate slabe, doar 23 % dintre candidații înscriși au promovat BAC-ul, adică 23 dintre cei 30 care s-au prezentat la examen au fost respinși.
Speranţa unei educaţii de elită (?) la liceele particulare îi orbeşte pe părinţii, de aşa natură că sunt dispuşi să plătească taxe şcolate.
Rezultatele sunt sub nivelul aşteptărilor.
Concluzia, vorba proverbului: „Prostia se plăteşte!”. Preţul actual este de 1350 RON – 350 EURO!