EXCLUSIV Schemele prin care firmele Dianei Nicoară au fraudat bugetul asigurărilor de...

EXCLUSIV Schemele prin care firmele Dianei Nicoară au fraudat bugetul asigurărilor de sănătate. Vezi fără ce murea sistemul de ţepuit statul

8
DISTRIBUIȚI

euro 102

Procurorii  au identificat mecanismele prin care firmele administrate de Diana Nicoară, soţia liberalului Flavius Nicoară, Selfmed SRL şi Selfemed Clinque SRL – au fraudat bugetul asigurărilor de sănătate în dosarul în care aceasta a fost arestată la domiciliu, aceiaşi măsură fiind luată şi împotriva lui Cristian Careba, fostul șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș, acum șeful Direcției regionale de Control, Monitorizare și Antifraudă Timișoara. Prima metodă a fost una clasică – decontări de servicii medicale pentru morţi. Printre cazurile identificate se află cel al unui bărbat decedat în 25 noiembrie 2011, care apare că a beneficiat de servicii medicale prestate de cele două firme în perioada 25 ianuarie – 16 noiembrie 2012, sau al unei femei care a murit în 22 iulie 2012, dar pentru care au fost decontate intensiv servicii medicale în perioada 31 iulie – 29 august  2012.

O altă metodă folosită a fost obţinerea datelor pacienţilor prin intermediul unor oferte extrem de avantajoase, ulterior pe numele acestora fiind întocmite documente prin care au fost decontate servicii niciodată efectuate. Zeci de persoane au apărut în documente, de exemplu, că au beneficiat de servicii de computer tomograf efectuate la Selfmed Clinique SRL. „Verificările efectuate cu privire la modalitatea în care a fost posibilă decontarea unor investigaţii pentru care este necesar un bilet de trimitere de la medicul de familie, au stabilit că inculpata Mihoc Dana Viorica, medic specialist în medicină internă, s-a deplasat în localităţile în care locuiesc aceste persoane oferind diverse servicii medicale iar ulterior, fără ştirea acestor persoane, a emis pe numele acestor persoane bilete de trimitere in vederea efectuării unor investigaţii imagistice care, în fapt, nu au fost realizate. Relevantă, în acest sens, este declaraţia martorei S.L., medic de familie în localitatea Tîrnova din judeţul Caraş-Severin, din declaraţia căreia rezultă că în toamna anului 2013 numita Mihoc Dana Viorica s-a deplasat în această localitate unde a efectuat sătenilor interesaţi un test de depistare precoce a osteoporozei. La finalul testului fiecare pacient a primit o scrisoare medicală şi, după caz, o recomandare de tratament, fără a fi trimişi să efectueze investigaţii la alţi medici specialişti”, au susţinut anchetatorii.

Cea de a treia metodă a fost cea a folosirii planning-ului familial pentru fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate. Consultaţiile de planning familial sunt singurele consultaţii gratuite pentru care nu este necesară o trimitere de la medicul de familie, dar în urma acestora medicul poate emite un bilet de trimitere către orice altă specialitate. Diana Nicoară este acuzată că „a creat un sistem prin care, fără ca, în fapt, o persoană să beneficieze de vreun serviciu medical din partea acestor furnizori, pe numele acesteia să fie emise bilete de trimitere între medicii specialişti ai clinicilor, urmate de decontarea serviciilor medicale fictiv prestate”.


Mai mulţi pacienţi – majoritatea având peste 50 de ani – au fost audiaţi de anchetatori şi au declarat că nu au fost niciodata la planning familial şi nici nu au fost la alţi medici pentru investigaţii care au fost, ulterior, decontate la CJAS Timiş. De asemenea, mai mulţi medici ale căror parafe apar pe documente au fost audiaţi şi au declarat că nu au întocmit documentele respective şi nu le-au semnat, unii fiind chiar şi plecaţi în concediu la data întocmirii acestora.

Într-o discuţie telefonică interceptată de procurori, Diana Nicoară a explicat cât de importantă era cabinetul de pllannig în mecanismul de fraudare a asigurărilor de sănătate.

Nicoară Diana: Uite am reuşit s-o întorc înapoi pe Draghici şi sper s-o întorc şi pe Gligor cu jumătate de normă. I-am dat termen de gândire până luni.

Doamnă: Ce nebună eşti!

Nicoară Diana: Pentru că eu trebuie să mut contractul meu pe Severin. Că pe Severin îs moartă. N-am ce să fac, n-am ambulatoriu deloc şi pe spitalizare nu pot să-mi cheltui banii altfel. Îţi dai seama, nu-s plină de pacienţi. Şi atunci le las pe astea două dacă vor pe Self, jumătate cu jumătate. Pe Cristeasca pe Clinique şi eu mă mut pe Severin. Ce dracu să fac.

Doamnă: Păi da.

Nicoară Diana: N-am ce să fac. I-am zis la Gligor că am nevoie de ea ca de aer. Deci până acum n-am mai zis la nimeni chestia asta. Dar chiar am nevoie de ea şi cu jumătate de normă.

(…)

Doamnă: I-ai dublat salariul.

Nicoară Diana: Da. Păi ce să fac. Nu vezi că murim fără astea, fără planning. Ce dracu facem? Nu ne mai găsim rostul.

Într-o altă discuţie, Diana Nicoară şi-a dat acordul pentru modul în care urma să se acopere o decontare cu cântec

Nicoară Diana: Da?

Alina: Ceao Diana! Scuza-mă ca te deranjez, ai doua secunde?

Nicoară Diana: Da, da. Da.

Alina: Diana, vreau să te întreb o chestie, că nu pot să fac de capu’ meu şi am nevoie să-mi zici, na, cum putem face…

Nicoară Diana: Da.

Alina: Ştii, că m-o sunat de la AT… (neinteligibil) Tibi, că unu dintre pacienţii raportaţi în octombrie figurează internat, ştii? Şi trebe sa-i fac o adresă scrisă cu justificare şi să-i pun dovada buletinul de CT şi aşa, an, ştii?

Nicoară Diana: Aşa.

Alina: Buletinu’- l am. Na, l-am făcut şi vroia

Nicoară Diana: Da.

Alina: … în justificare, putem spune că na, noi n-am ştiut că omu’ avea programarea făcută şi probabil că s-o internat în spital şi având programarea făcută n-o mai spus că este internat, că…

Nicoară Diana: Da.

Alina: Avem avantaju’ că biletu’ eliberat pe 20.09 şi el a fost, o făcut investigaţia pe 9.10.

Nicoară Diana: Da’ e făcută?

Alina: Ămă.

Nicoară Diana: Ăm, da’ ştiţi cine e?

Alina: Ăăă, nu.

Nicoară Diana: De unde-i, nu ştii?

Alina: Nu, păi, o venit din Self, da’ na, din mai multe surse, ştii, în fine, la CT-u’ a ajuns în registrul lu’ Caraba.

Nicoară Diana: Aha.

Alina: De la Caraba era, de la oftalmo…

Nicoară Diana: Da, aşa, poţi să justifici.

Alina: Pai da, pentru că perioada o fost mare, probabil că femeia o avut programarea făcută şi na, având programarea făcută, n-o mai spus ca-i internată…

Nicoară Diana: Da.

Alina: Între timp s-o internat si?!

Nicoară Diana: Da.

Alina: Na, asta mă gândesc sa trimit justificare, ştii? Si de aia am vrut sa te întreb.

 

8 COMENTARII

  1. Ati vazuut voi olteni care sa vina in Banat ,si sa munceasca cinstit?Si sa nu incerce sa fure sau sa insele?Eu nu!
    Vin in Banat cu traista in bat,si se imbogatesc.Nu ca ar fi destepti,sau foarte inteligenti,pur si simplu pentru ca aici e loc de furat.
    Daca-i intrebi,vor spune ca s-au imbogatit ca ,,le merge mintea,,….asa spun ei la furat.

  2. Razbunarea lui Dumitrascu si echipa! Pai curte de conturi a verificat activitatea lui Dumitrascu si nu ne spune ce a gasit? Poate vedem raportul pe surse? Sau se incearca sa se inchida gura lui Careba care stie tot ce se intampla la casa. De obicei asa se face. Omori paznicul sa poti fura linistit.

  3. ACESTI PSEUDODR (bussoi, nicoara, mihoc,…) au obtinut ff usor diplomele fara invatatura/munca si acum cred ca pot obtine si bani la fel!!! la puscarie cu ei! sa masoare TA si sa planifice familial pe bercea mondialu’, mircea base, jiji becali, coposi, si apoi pe nuti, basica, blejnari, NESIMTIE! RUSINE SA LE FIE!

  4. ACESTI PSEUDODR (bussoi, nicoara, mihoc,…) au obtinut ff usor diplomele fara invatatura/munca si acum cred ca pot obtine si bani la fel!!! la puscarie cu ei! sa masoare TA si sa planifice familial pe bercea mondialu’, mircea base, jiji becali, coposi, si apoi pe nuti, basica, blejnari, NESIMTIE! RUSINE SA LE FIE!

  5. rusinika! la 24ani dupa sangele varsat in Timisoara busuloi (cu prietenii sai nicoarrra, juganarrrri, bogdannni, carebbba….) odrasla securista a ajuns seful casei nationale! unde sunt profesorii medicii renumiti?? si ce cv are sa-l recomande: tupeul mehedintean! ce doctor este? ce specia;litate are? cati pacienti a tratat? cate vieti omenesti a salvat! cate ore de garda a facut! rusinika pentru PNL-partid istori care are asemenea mediocritati pe catre le si propune si sustine in functii de conducere! chiar NU sunt medici competenti care sa ocupe asemenea functii??

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.