Prototipul casei inteligente gândite de studenții timișoreni n-a mai fost prezentat la...

Prototipul casei inteligente gândite de studenții timișoreni n-a mai fost prezentat la cea mai importantă competiție europeană de arhitectură solară. Care este motivul

0
DISTRIBUIȚI

retrofix 1

În zadar s-a chinuit o echipă de studenți timișoreni luni întregi să creeze un proiect inovativ, care prevedea construirea unei case inteligente pe acoperișul blocurilor comuniste. Tinerii ar fi trebui să își prezinte invenția la Palatul de la Versailles, unde în urmă cu câteva zile a avut loc Solar Decathlon Europe 2014, cea mai importantă competiție universitară din lume ce promovează arhitectura sustenabilă și tehnologiile integrate. Din păcate, nimeni nu a dorit să le ofere un sprijin financiar de 6.000 de euro, astfel încât să-și prezinte proiectul, motiv pentru care studenții au decis să se retragă din concurs.

“Am tot încercat să obținem fonduri, dar nu am reușit. Le-am solicitat sprijinul și reprezentanților autorităților locale și județene. Nu am avut de ales și a trebuit să ne retragem din competiție din motive de ordin financiar”, ne-a spus Mircea Sămânță, unul dintre inițiatorii proiectului Retrofix.

Totuși, echipa de studenți de la Universitatea de Vest și Universitatea Politehnica din Timișoara nu se dă bătută și vrea să continue proiectul.


“Vom prezenta soluția inovativă în cadrul mai multor evenimente la care ne-am înscris. Mai mult, sperăm ca până la sfârșitul anului să strângem fondurile necesare cu care să construim un prototip al casei de pe blocuri în campusul studențesc. Avem o parte din materiale adunate, dar mai avem nevoie și de alte elemente structurale”, a mai precizat Mircea Sămânță.

Proiectul Retrofix presupune reabilitarea blocurilor gri din orașe nu cu polistiren, ci cu vată mineral bazaltică, iar pe acoperișul blocurilor ar urma să fie realizată o casă inteligentă, un spațiu comun  pentru locatari. “În acest spațiu s-ar putea deschide o grădiniță, o sală de sport, un club de șah sau altceva care să aducă un plus locuitorilor”, a explicat Mircea Sămânță. Pe locuința de pe acoperișul blocurilor ar urma să fie instalate panouri fotovoltaice, cu ajutorul cărora ar trebui să fie produsă suficientă energie electrică nu doar pentru acest spațiu, ci și pentru apartamentele din bloc.

retrofix 2

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.