Studenții români, în frunte cu cei din Timișoara, cer demisia ministrului delegat...

Studenții români, în frunte cu cei din Timișoara, cer demisia ministrului delegat pentru Învățământ Superior. De ce sunt revoltați

1
DISTRIBUIȚI

protest studenti

Studenții din întreaga țară sunt foc și pară pe Mihnea Costoiu, ministrul pentru Învățământul Superior, căruia îi cer demisia pentru “dezastrul cauzat de schimbări legislative demne de țările din lumea a treia”. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) au transmis un comunicat de presă în care își exprimă indignarea față de prevederile Ordinului de Urgență nr.49/2014 ce modifică Legea Educației Naționale, emis de Guvernul Ponta în urmă cu trei zile.

Despre aceste prevederi, reprezentanții ANOSR spun că “măcelăresc orice șansă a studenților de a beneficia de un sistem de învățământ superior de calitate”. Studenții au constatat că, în urma acestor modificări, rectorii și membrii senatului universitar pot rămâne în funcție pe viață. Dacă până acum o persoană putea fi în funcția de rector maxim opt ani, noul OUG prevede maxim două mandate succesive complete. “Mai mult, cadrele didactice vor putea să își rezerve pe viață scaunele de senatori universitari, transformându-se în adevărați moșieri care controlează și monopolizează puterea din universitate”, transmit reprezentanții OSUT.

Incompatibilitatea rector –  parlamentar rămâne și ea istorie, și asta pentru că în noul OUG se prevede faptul că funcția de conducere din universitate nu reprezintă o funcție publică  de autoritate.


Mai mult, studenții sunt nemulțumiți și de faptul că a fost reintrodus doctoratul la forma “cu frecvență redusă”. “Guvernul dă posibilitatea obținerii titlului de doctor și celor care vor face cercetare „de acasă”, fără să fie îndrumați real și constant de conducători de doctorat”, scrie în comunicatul transmis de ANOSR.

Studenții nu sunt de acord nici cu faptul că, de acum, orice persoană fizică va avea posibilitatea să înființeze o universitate particulară, iar în cazul în care o va desființa, poate să-și însușească patrimoniul dobândit din taxele studenților. Mai mult, universitățile particulare își vor stabili singure structura, iar reprezentanții ANOSR se tem de faptul că se vor crea adevărate fabrici de diplome.

Înmatricularea în universități cu 10 % mai mulți studenți decât le permit resursele pe care le au la dispoziție, dar și faptul că personalul didactic care ajunge la vârsta pensionării va putea candida în continuare pentru funcții de conducere sau vor putea conduce doctorate reprezinte alte motive de nemulțumire pentru membrii ANOSR.

OSUT nu cere demisia doar a ministrului Mihnea Costoiu, ci a tuturor semnatarilor acestui OUG, în frunte cu premierul Victor Ponta sau ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie. „Încă o dată acest guvern își bate joc de sistemul educațional românesc, de interesele elevilor și ale studenților. Doar că noi nu acceptăm să mai fim luați de proști și nu acceptăm abuzurile pe care le fac ei. Nouă ne pasă de viitorul României, iar progresul acestei țări poate fi asigurat doar printr-un sistem educațional responsabil, de înaltă calitate, în niciun caz printr-un sistem educațional construit special pentru interesele unor baroni locali și ale unor partide politice”, a declarat Vlad Cherecheș, președintele OSUT.

1 COMENTARIU

  1. Este trist ca nu se opun cadrele didactice (exceptie Prof.Miclea) Tăcerea lor arata laşitatea , nivelul intelectual, caracterul si interesul pe care il manifesta fata de educaţie şi ţară.Ar fi bine sa se desfinţeze şi frecventa şi să rămână doar secretariatele ca să elibereze diplomele. Este clar de ce diplomele de carton din România nu sunt cunoscute în străinătate.In ce ţară trăim!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.