Fenomen INEDIT în centrul Timișoarei. De ce s-au refugiat zeci de bufnițe...

Fenomen INEDIT în centrul Timișoarei. De ce s-au refugiat zeci de bufnițe în copacii din oraș

4
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-393005386">

Huhurezi-0802

Sunt frumoase, impunătoare și nu trec neobservate de timișoreni. Vorbim despre zecile de bufnițe care se instalează în fiecare an în arborii din centrul Timișoarei.

Este deja o tradiție, ca la sfârșit de an, Parcul Huniade din Timișoara să fie împânzit de Ciufi de Pădure. Colonia de bufnițe apare odată cu venirea frigului, iar primăvara pleacă în căutarea altor cuiburi ca să își depună ouăle. Temperaturile scăzute din ultima perioadă au făcut ca acestea să se întoarcă la locul de iernat. „Ele obișnuiesc să ierneze în grup. Se adună în zone cu temperatură constantă, unde vântul nu este chiar așa de puternic. În general caută arbori care își păstrează frunzele ca să se ascundă în timpul zilei. În perioada iernii se adună în triburi de mai mulți indivizi”, ne-a explicat cercetătorul Lucian Pârvulescu.

Bufnițele au ales să ierneze de ani buni în Parcul Huniade pentru că se simt protejate de alți prădători mai mari. Noaptea pleacă în căutare de hrană în zonele de câmpie din jurul Timișoarei pentru că acolo găsesc șoareci. Zgomotul cotidian nu le deranjează, iar pe timpul zilei se întorc în oraș. Lucian Pârvulescu ne-a mai explicat că „și-au creat o tradiție și de aceea se întorc acolo. Primăvara, când se împerechează caută alte cuiburi de cioară sau de coțofană, le retușează și depun ouăle. Vara îi prinde pe pui capabili să se crească singuri, iar toamna se adună din nou în Parcul Huniade”.

O caracteristică a bufnițelor care le face vulnerabile în fața prădătorilor este aceea că deși au ochii foarte mari, sunt imobili și nu le ajută să privească decât înainte. Neajunsul se compensează, însă, cu ajutorul capacității uimitoare de a-și roti capul foarte mult. În centrul Timișoarei se găsesc zeci de Ciufi de Pădure, atât femele cât și masculi. Cei care trec prin zonă le pot admira penajul pestriț cu nuanțe de galben și cenușiu până la primăvară când acestea vor zbura spre alte zone unde vor depune ouăle.

4 COMENTARII

    • hahaha, am uitat de cucuveaua lui iliescu. as zice ca este un semn ca la cotroceni ajunge cineva din timisoara dar nu cred ca unu’ dintre candidati are legatura cu tm…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.