Mitropolia Banatului plătește 0 lei chirie Primăriei Timișoara pentru clădirea școlii ortodoxe,...

Mitropolia Banatului plătește 0 lei chirie Primăriei Timișoara pentru clădirea școlii ortodoxe, în schimb percepe taxe de școlarizare părinților pentru micuții care învață acolo

9
DISTRIBUIȚI

scoala ortodoxaCe n-au dorit elevii și profesorii de la două școli de stat din Timișoara, a luat Mitropolia Banatului. Din această toamnă, prima școală ortodoxă privată din România, precum și grădinița ortodoxă își desfășoară activitatea în fosta Școală Generală nr. 9 de pe B-dul Liviu Rebreanu. Această clădire este una modernă, fiind reabilitată cu banii Primăriei Timișoara, care a investit 200.000 de euro, însă Mitropolia Banatului nu plătește niciun leu chirie pentru aceast imobil. În schimb, părinții care doresc să-și înscrie copilul la școală sau la grădinița ortodoxă trebuie să plătească taxe de școlarizare.

Astfel, părinții copiilor înscriși în clasele zero, a I-a, a II-a, a III-a și a V-a sunt nevoiți să scoată din buzunar o taxă anuală de 6.000 de lei, iar pentru micuții de la grădinița ortodoxă se percepe o taxă anuală de 7.000 de lei, care se poate plăti în maxim zece rate lunare. În total, la Școala Ortodoxă “Sfântul Antim Ivireanul” sunt înscriși 80 de copii, iar la Grădinița “Troița”, 75 de copii.

“Școala și grădinița ortodoxă sunt unități școlare în care copiii sunt apreciați pentru talentul și individualitatea fiecăruia, învață iubirea aproapelui, valorile tradiționale românești, jocul în natură, creativitatea, îndemânarea și bucuria de a trăi.


Elevii au în plus faţă de cursurile obişnuite şi cursuri speciale care sunt asigurate după amiaza, când îşi pregătesc temele, învaţă să îşi dezvolte simţurile artistice, se joacă şi exersează, relaţionează şi regăsesc farmecul simplu şi curat al copilăriei adevărate. În timpul acestor cursuri se pune accentul pe limbile străine, germană şi engleză, se organizează activităţi practice, în cadrul cărora cei mici învaţă să gătească diverse feluri de mâncare, cercuri de lucru manual sau chiar grădinărit”, transmite Arhiepiscopia Timișoarei.

Inițial, în clădirea de pe B-dul Liviu Rebreanu ar fi trebuit să-și desfășoare activitatea Liceul de Arte Plastice, motiv pentru care municipalitatea a investit 200.000 de euro pentru a reabilita imobilul. Însă conducerea liceului a refuzat să se mute pe motiv că este prea departe de centrul orașului. Reprezentanții primăriei s-au gândit, anul trecut, să mute Colegiul Tehnic de Vest în locația de pe B-dul Liviu Rebreanu, însă elevii și profesorii s-au împotrivit. După un adevărat scandal izbucnit în toamna anului trecut, Primăria Timișoara a decis ca cele două școli să funcționeze împreună în clădirea Colegiului Tehnic de Vest de pe B-dul Regele Carol I.

În primăvara acestui an, Mitropolia Banatului a solicitat Consiliului Local Timișoara alocarea clădirii de pe B-dul Liviu Rebreanu, iar imobilul a  fost cedat gratuit, pe o perioadă de patru ani.

9 COMENTARII

 1. Domnilor timişoreni.
  Vă aflaţi în ţara unde numărul popilor este mai mare decât al medicilor.
  Cei drept de medici a avut nevoie vestul Europei.
  Oare de ce credeţi că de popii Dumneavoastră nu are nimeni nevoie?
  Pentru că vestul ştie că această pătură socială (clerul) trăieşte pe spatele altora, respectiv pe banii mulţimii. În ochii purtătorilor de sutane restul populaţiei, cei care plătesc impozite la bugetul statului reprezintă: „prostimea”.
  Consider calificativul just, pentru că dacă ar fi „deştepţi” nu s-ar lăsa jecmăniţi în aşa hal.
  Popimea nu produce nimic care să fie de utilitate generală, respectiv nici un produs de care să aibă şi alţii nevoie.
  Aceste şcoli „private” subvenţionate de primărie prin scutirea de chirie, din banii dumneavostră nu au menirea decât să producă viitori „credincioşi” care să asigure popimii în continuare un trai lipsit de griji.
  Mă tem că o să o luaţi pe urmele grecilor.

 2. Primaria a reabilitat in acte, poate. Dar e bine Bota, ca vorbesti fara sa stii, doar ca sa ai titluri. Daca ai fi fost acolo sa vezi cum arata scoala si cat efort s-a depus pentru renovarea ei, dupa primirea de la primarie, ai tacea malc.

 3. ESCROCI DE PREOTI NUMAI SA FACA PROFITURI STIU ,DUPA CE NU PLATESC NIMIC LA STAT NUMAI PROFITURI FAC TOT EI SUNT CU GURA MARE.
  DEVINA ESTE PRIMARIILE CA SE LASA DUSI DE MINCIUNILE LOR

 4. Articolul este tendentios.

  Faptele sunt urmatoarele:
  – Primaria a dat in folosinta gratuita pentru 4 ani aceasta cladire Arhiepiscopiei pentru Scoala si Gadinita Ortodoxa.
  – S-a investit in ultimele 3 luni pentru renovarea interiorului cladirii si a curtii / terenurului de sport din jur de 200.000Eur.
  – Nici scoala, nici gradinita nu sunt afaceri. Ele sunt sustinute in continuare cu bani de catre Arhiepiscopie, comunitate, diversi sponsori. Exista in continuare un deficit operational substantial de acoperit lunar, pentru ca sunt multe cheltuieli operationale: salarii, intretinere, mancare pt. copii, etc…

  Pare mult cand scrii 6000 RON pe an,
  dar daca s-ar fi scris 600 RON / luna pentru scolarizare + 2 mese pe zi + after-school + activitati optionale, ar fi fost cea mai buna oferta din oras, nu-i asa?

  Similar este si cazul gradinitei.

 5. Domnule Adriana Mîț, ati dori ca BOR sa plateasca salariile cadrului didactic din acesta scoala? Cum credeti sa se pot achita costurile de intretine si de salarizare? Sunteti ziarist de scandal sau un ziarist care doreste sa informeze corect cititorii? Transmite-ti corect informatiile!
  Mergeti si vedeti ce s-a facut in acea cladire, dar corect ar fi fost sa vedeti cum era inainte de a fi preluata. Daca domnul director de la Liceul de Arte Plastice a dorit o scoala in buricu’ targului, ati fi preferat ca aceasta cladire sa pice?
  Cu ce va deranjeaza faptul ca sunt parinti care se gandesc si la hrana spirituala a copiilor lor, iar pentru asta sunt dispusi sa plateasca? Ati prefera sa plateasca pentru alte lucruri?

 6. Aceasta cladire a fost solicitata de scoala privata din Cluj, singura acreditata Cambridge in Roamania, insa din pacate primaria a apreciat ca se cuvine bisericii ortodoxe!

 7. In afara de cladire, statul sau primaria nu ajuta cu nimic. Dupa renovarea primariei, fondatorii scolii au mai investit 200.000 euro in cladire. Sunt facute 1500 de poze la receptia cladirii care arata jalnic in interior si inca arata la etajul 2 unde nu se fac cursuri. Ziaristii si nu scandalagii pot veni sa o vada.
  Taxa de 6-700lei/luna pentru program de la 8 la 17.30 cu doua mese si gustare cu mancare naturala, cu germana intensiv este mult sub costuri.
  Si credeti ca 300 de parinti sunt asa de prosti incat sa isi lase copiii la o scoala aiurea?

  Un parinte foarte multumit de scoala!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.