Ordinul Arhitecților din România, îngrijorat de TUNUL IMOBILIAR care se pregătește în...

Ordinul Arhitecților din România, îngrijorat de TUNUL IMOBILIAR care se pregătește în centrul Timișoarei. Cu ce propunere vine

5
DISTRIBUIȚI

isj timisArhitecții din Timișoara consideră ca este nevoie de o dezbatere publică cu privire la demolarea clădirilor fostului Liceu de Arte Plastice și a  Inspectoratului Școlar din centrul orașului. Dezbaterea ar lămuri ce câștigă orașul și cetățenii săi în locul celor două imobile. Chiar dacă este vorba despre un teren privat, poziția sa strategică în oraș impune aceasta dezbatere.

Poziția Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș în urma dezvăluirilor PRESSALERT.ro și a poziției luate, pe Facebook, de primarul Nicolae Robu, este  consemnată în cele ce urmează.

”Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș, considerăm necesară organizarea unei dezbateri publice cu privire la demolarea fostului Liceu de Arte Plastice și a clădirii Inspectoratului Școlar Timiș in favoarea unei investiții private și lărgirea drumului la patru benzi.


Reprezentanții societății civile și ai profesoniștilor în domeniu trebuie sa participle la aceasta dezbatere: Asociația Peisagiștilor, Registrul Urbaniștilor, arhitecții, Ariergarda etc.. Ar trebui prezentate de către cei în drept caracteristicile viitoarei investiții dorite acolo, așa cum s-a mai întâmplat și cu alte ocazii similare, pentru o mai corectă și obiectivă informare a tuturor. În mod transparent, timișorenii trebuie să afle în acest fel ce câștigă orașul în schimbul pierderii unui loc important, al memoriei artei de avangardă timișorene și în ce fel viitoarea investiție se va încadra în viitoarea strategie de dezvoltare urbanistică preconizată prin noul P.U.G. (. Planul Urbanistic General, n.r.)”, a transmis arhitectul Vlad Gaivoronschi, președintele Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș.

5 COMENTARII

 1. Felicitari pentru initiativa. Intr-adevar, specialistii sunt cei care trebuie sa se pronunte asupra acestor intentii. Ca nespecialisti, cetatenii observa doar faptul ca in oras fie se inchid unele strazi, ca musai acolo trebuie sa se dezvolte „zone pietonale”, fie trebuie largite unele strazi, pentru ca, vezi doamne, „fluidizarea traficului” implica „modernizarea tramei stradale”… Oare asa sa fie, sau acestea sunt doar vorbe si pretexte care sa mascheze interese meschine, care trebuie sa aduca bani cat mai multi unora, indiferent cat de mult rau se face orasului si locuitorilor.

  Am dori sa ne fie prezentata si opinia avizata a Ordinului Arhitectilor asupra altei asa-zise initiative „salutare” a primariei si anume redeschiderea circulatiei prin fata Operei. Vazand felul in care se lucreaza pe aproape toate santierele din oras, cu lucrari de mantuiala si cu amanari peste amanari ale termenelor de finalizare, cred ca ar fi necesar un mai indelungat moment de reflectie asupra oportunitatii atacarii si acestei zone centrale a orasului, ramasa, inca, nerantonata de zelul modificator al ediliilor. Personal, ma tem ca, daca se va continua in acest ritm, vor fi readuse si tramvaiele pe strada Alba-Iulia si prin centru, deoarece nostalgiile unora par a fi incontrolabile…

 2. Eu propun mutarea tuturor timisorenilor in corturi,distrugerea tuturor cladirilor din oras si refacerea orasului dupa ideile fantasmagorice a acestui incapabil primar.

 3. Ca sa vezi , rade ciob de oala sparta, s-a gasit D-nul GURA MARE aka Vladut Gaivoronski sa se bage in seama ( Presedinte al OAR Timis doar din cauza ca a fost singurul candidat). Acest Gaivoronski , pe care il cunosc din aii 70 de cand lucra la IproTim, este un arogant fara pereche care nu stie decat sa jigneasca si sa se certe cu toata lumea, numai gura este de el. In loc sa vada paiul din Ochiul Primariei, ar trebui sa-si vada Barna din Ochiul sau. Sau a uitat de licitatiile trucate (peste 13 la numar) de firma domniei sale Andreescu&Gaivoronski sau de scandalul CFR Marfa? in care s-a dat condamnare 7 cu executare si in care acest individ a fost anchetat de DNA??? Noi nu uitam. Acest individ cercetat penal de DNA in timpul domniei lui Robu la rectoratul UPT???? deci sa nu va imbatati cu apa rece ca astia doi Robu si Gaivoronski sunt mana in mana.

 4. Ar trebuii sa fi absolut imbecil, sa vrezi ca asta e un pretext bun, cu larginea la 4 benzi s.a.m.d….
  Hai sa daramam Cladirea Capitol sau, de ce nu, chiar cea a primariei, ca tot timpu e aglomeratie in zona aia…

  Niste cretini.

  Cei ce vor sa se atinga de asemenea cladiri, istorice, cu pretexte de modernizare urbanistica, ar trebuii demisi din functii (in cel mai bun caz). In Europa poate ar platii mult mai scump pentru un asemenea comportament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.