La Timișoara s-a construit, cu peste 12 milioane de euro, cel mai important centru de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din estul Europei. Banii au venit de la Uniunea Europeană și deși clădirea a fost ridicată în primăvara acestui an, deschiderea centrului în care se va încerca să se găsească leacul împotriva cancerului se tot amână.
Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, spunea în urmă cu patru luni că centrul va fi deschis în septembrie, peste alte două luni declara că acest lucru se va întâmpla până la începutul anului viitor, iar săptămâna trecută a anunțat un nou termen.
“Mai sunt câteva mici detalii care nu sunt gata și nu am fost de acord să fie terminat până nu le verific pe toate să fie gata. Deci, finalul este foarte aproape. S-a mai făcut o licitație pentru ceva aparatură medicală în urma economiilor făcute în procesul de construcție, ne-a rămas o sumă frumușică de bani și ca să nu o pierdem, am mai făcut o licitație pentru ceva aparatură medicală și un centru modern de teleconferințe și să sperăm că în martie, aprilie va avea loc inaugurarea oficială”, a afirmat Marius Craina.
Potrivit managerului Spitalului Județean Timișoara, chiar dacă centrul va fi deschis anul viitor, există prea puțin personal specializat care să lucreze. Tocmai de aceea, conducerea unității medicale anunță că vor fi căutați tineri cercetători care vor fi formați. “Sunt medici și cercetători angajați actualmente la compartimentul nostru de imunologie, de cercetare, dar sigur că pe lângă aceștia vor trebui aduși specialiști la centrul de terapie. Vor trebui găsite persoane care sunt dispuse să facă ceva, sunt competente să facă cercetare în acest centru ca să funcționeze la capacitate maximă. Cu ce avem noi acum să zici că putem începe, dar nicidecum nu putem continua. Pentru început, avem personal suficient, dar pentru timp mediu și lung nici vorbă. Se formează cercetătorii, sunt tinerii cercetători care-și caută tot felul de locuri de muncă”, a mai adăugat Marius Craina.