Dificultățile pe care le întâmpină copiii nevăzători care învață la o școală...

Dificultățile pe care le întâmpină copiii nevăzători care învață la o școală specială din Timișoara, prezentate într-un documentar. De ce au nevoie pentru a se integra social

1
DISTRIBUIȚI

braille

Copiii nevăzători sau cu deficiențe de vedere din România nu reușesc să se integreze social, astfel că, după ce termină o școală, marea majoritate a acestora nu-și găsesc un loc de muncă. Potrivit unui raport EurActiv pe anul 2012, în țara noastră, 90% dintre persoanele cu deficiențe de vedere sunt șomeri, iar principala cauză a acestei situații o reprezintă accesul deficitar la informație. Astăzi, de Ziua Internațională a Nevăzătorilor, denumită și Ziua Mondială a Bastonului Alb, Organizația „Salvați Copiii” vrea să atragă atenția asupra nevoii de integrare a copiilor cu deficiențe de vedere.

Astfel, organizația a lansat un proiect de educație digitală și integrare socială cu ajutorul noilor tehnologii, care se adresează copiilor nevăzători și cu deficiențe de vedere care învață în școlile speciale din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Buzău, Târgu Frumos și Arad.


În cadrul proiectului,  peste 200 de copii din Timișoara vor fi încurajați să utilizeze servicii online destinate comunicării și exprimării, prin colaborare cu tineri fără deficiențe de vedere și cu experți.

Proiectul va fi finalizat în iunie 2015, până atunci urmând să aibă loc workshop-uri de dezvoltare personală și se va realiza o platformă online care va cuprinde aplicații necesare copiilor în activitățile lor zilnice. În vara anului viitor va fi lansat și un film documentar, care va ilustra aspecte din viața de zi cu zi a copiilor cu deficiențe de vedere din România și în care vor fi prezentate dificultățile pe care copiii nevăzători le întâmpină.

„Situația acestor micuți este adesea ignorată de autorități, poate și din cauza numărului mic de copii cu dizabilități vizuale raportat oficial, puțin peste 3.000, cifră evident subevaluată. Ne bucurăm că putem contribui la îmbunătățirea calității vieții copiilor cu deficiențe de vedere și de auz din România, precum și la integrarea socială a acestora”, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedintele Organizaţiei „Salvaţi Copiii”.

În cadrul proiectului vor fi implicaţi 1.000 de copii cu deficienţe de văz, integraţi în şcoli speciale, însemnând toţi elevii încadraţi în acest gen de sistem şcolar.

 

1 COMENTARIU

  1. Gresita informatia. Liceul AZUR este altceva. Poate ati vrut sa scrieti Liceul Teoretic Special IRIS- acolo invata copii ambliopi si nevazatori!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.