Reguli dure pentru ca Timişoara să îşi merite renumele de Mica Vienă. Regulamentul cromatic pentru clădirile oraşului a fost adoptat astăzi. Actul are două secţiuni. Una care se referă la clădirile de tip istoric şi alta la clădirile de tip model, chiar dacă sunt blocuri de 50 sau mai mulţi ani.
Primarul Nicolae Robu a spus că „paletarul de culori permis este unul destul de restrâns, dar oricum cu ceva mai larg decât paletarul de la Viena. Vreau să vă spun că ne-am inspirat din ceea ce există în termen de paletare la Viena.
Noi vom arăta mostrarul de culori fără să folosim indicative ale unor firme de culoare, dar vom folosi un standard neutru, care are corespondent în ofertele anumitor companii. Am convenit să generăm şi anumite broşuri în care vom da modele de bună practică cu clădiri care au un colorit reuşit şi vom fi foarte atenţi ca acest regulament să fie respectat şi vom fi fără menajamente cu cei care îl vor încălca”.
Primarul a mai completat că „vrem ca în documentaţia prin care se cere aprobare de certificat de urbanism să se vină cu o poză pentru ceea ce doreşte să se construiască pentru ca la obţinerea autorizaţiei să nu ne trezim că se vine cu altceva”.
Viceprimarul Traian Stoia a completat că „Timişoara o să arate ca oraşele importante din Europa. Iniţiativa este lăudabilă. Trebuie să avem grijă asupra unui aspect. Nicio lege nu acţionează retroactiv. Nu putem cere ca acei proprietari care au făcut faţadele în diverse culori, pe baza unor autorizaţii de construire, să le refacă”.
În schimb, oamenii care şi-au vopsit clădirile fără a avea autorizaţie vor fi nevoiţi să le revopsească în 12 luni conform noilor prevderi. Amenda prevăzută va fi de maximum 2.500 de lei.