Sute de persoane în vârstă, pe lista de așteptare pentru o proteză...

Sute de persoane în vârstă, pe lista de așteptare pentru o proteză de genunchi sau șold, la Spitalul Județean Timișoara. Care este motivul

0
DISTRIBUIȚI

genunchi

Aproximativ șase luni de zile trebuie să aștepte bolnavii de la ortopedie pentru a beneficia de o intervenție chirurgicală pentru montarea unei proteze de genunchi sau șold. Și asta pentru că fondurile care vin de la Ministerul Sănătății pentru Spitalul Județean Timișoara în acest sens, printr-un program național, sunt insuficiente.

Potrivit medicilor de la Clinica II Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara, 99% din cele peste 200 de persoane care se află pe lista de așteptare sunt în vârstă.


“Proteza, cât și cimentul sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin programul național de endoprotezare. Avem liste de așteptare pe șase luni, sunt peste 200 de pacienți. Prin intermediul acestui program național de endoprotezare reușim să rezolvăm, anual, câteva sute de pacienți care vin din toată țara la noi”, a explicat Dan Poenaru, șeful Clinicii II Ortopedie – Traumatologie.

Pacienții care nu mai doresc să stea la „mila” statului ar trebui să plătească cel puțin 2.000 de euro pentru o proteză de genunchi sau șold. „Media de vârstă a populației europene crește, cu cât îmbătrânește populația europeană, cu atât crește numărul problemelor legate de aparatul locomotor. Elveția, de exemplu, are o populație mult mai mică decât noi, și pune 36.000 de proteze de șold. Noi punem doar 6.500 de proteze pe an”, a mai precizat Dan Poenaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.