RETROSPECTIVĂ 2014 Ce operații spectaculoase au realizat medicii timișoreni

RETROSPECTIVĂ 2014 Ce operații spectaculoase au realizat medicii timișoreni

0
DISTRIBUIȚI

Sănătatea s-a făcut bine la Timișoara, în anul 2014. Medicii care lucrează în spitalele din oraș au reușit să facă minuni pentru unii pacienți. Și asta pentru că s-au ambiționat să realizeze operații unice în România, dar care au reprezentat un adevărat succes.

Astfel, în luna ianuarie, medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara i-au redat unei fetițe de nouă ani bucuria de a merge, după ce au realizat o operație spectaculoasă. Copilul a renunțat să mai meargă la școală pentru că nu se mai putea deplasa după ce și-a fracturat tibia stângă, iar medicii nu au reușit să trateze fractura, pentru că fetița suferea de o boală ce face foarte dificilă vindecarea oaselor. Prin urmare, medicii au decis că cea mai bună modalitate de tratament este transplantul osos microchirurgical.

O lună mai târziu, Mihai Ionac, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară, împreună cu alți 70 de chirurgi vasculari din întreaga țară au înființat Societatea Română de Chirurgie Vasculară, la Timișoara. Cei care s-au înscris în societate speră că, în acest mod, vor avea un cuvânt mai puternic de spus atunci când vor merge în fața guvernanților pentru a le solicita bani pentru pregătirea specialiștilor în acest domeniu nou în țara noastră, dar și pentru dotarea clinicilor cu echipamentele necesare.

DSC_0046

Medicii timișoreni de la o clinică privată din Timișoara s-au confruntat cu un caz unic în vestul țării. O femeie a reușit să aducă pe lume un copil, în luna martie, deși a suferit un transplant hepatic în urmă cu șase ani. Potrivit medicilor, acesta reprezintă cel de-al treilea caz din România, dar și unul extrem de rar la nivel mondial, pentru că șansele ca o femeie să poată naște după ce a făcut un transplant de ficat sunt foarte mici.

Spitalul Militar Timișoara a reușit să obțină acreditarea pentru prelevarea și transplantul de țesut osos și tendențios. Astfel, în luna martie, un tânăr cu probleme grave la genunchi a beneficiat de un transplant de ligament. Tot în luna martie, medicii de la Clinica de Politraumatologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara au făcut minuni pentru o tânără de 23 de ani, care a vrut să se sinucidă și s-a aruncat de la etajul al patrulea al blocului în care locuia.


Medicii au realizat o operația unică în România, de reducere și fixare internă definitivă a bazinului. La doar trei săptămâni de la operație, timișoreanca a putut pleca pe picioarele ei din spital.

Medicii de la Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului Județean Timișoara au realizat, în luna martie, o operație extrem de complexă. Astfel, o femeie de 54 de ani, care avea două tumori uriașe la nivelul gâtului, a fost supusă unei intervenții chirurgicale dificile.

poza-1-640x478

În luna august, un bărbat de 67 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, găsit în comă, a primit o nouă șansă la viață, mulțumită unei echipe de medici neurologi de la Spitalul Județean Timișoara care s-au gândit să-i salveze viața realizând o procedură în premieră națională. Cu ajutorul unui angiograf de un milion de euro achiziționat de Ministerul Sănătății, medicii a reușit să extragă cheagul de sânge care bloca circulația în arterele creierului printr-o operație minim invazivă care nu necesită chirurgie deschisă, ci doar o înțepătură la nivelul arterei femurale.

În urmă cu trei luni, o intervenție chirurgicală în premieră națională a fost realizată de către medicii ortopezi de la Clinica II Ortopedie – Traumatologie din cadrul Spitalului Județean Timișoara, care au operat cu GPS-ul. Este vorba despre un sistem intern de navigație care costă 180.000 de euro și care le arată chirurgilor exact locul și modul în care trebuie aplicată proteza de șold sau de genunchi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.