Peste 300 de persoane cu venituri mici care beneficiază de ajutoare de la UE s-au înghesuit, marţi, să ridice alimentele distribuite gratuit, poliţiştii comunitari fiind nevoiţi să ţină uşa închisă şi să lase doar câte două persoane în interiorul pentru a menţine ordinea. Reprezentanţii Primăriei Deva au început astăzi distribuirea de alimente gratuite oferite de UE ajutor pentru şomeri, pensionari cu venituri sub 400 de lei, pentru persoanele cu handicap şi pentru asistaţii social. Oamenii s-au aşezat la coadă încă de la ora 4 dimineaţa, iar la ora 8 când a început distribuirea alimentelor la rând erau peste 100 de persoane, iar în câteva ore alte peste 200 de persoane li s-au alăturat. Oamenii au început să se înghesuie, iar poliţiştii comunitari au făcut cu greu faţa mulţimii. Doi poliţişti comunitari au stat tot timpul la uşa de la intrare a cantinei sociale unde sunt distribuite alimentele şi au lăsat doar câte două persoane în interior pentru a menţine ordinea.
“Am 84 de ani şi sunt singură pe lume. Am o pensie mică, nici de mâncare nu îmi ajunge. Sunt bolnavă rău şi nu am puterea să mă înghesui”, spune o pensionară Elena Rotaru.
Femeia a muncit ani în şir cameristă la un hotel, însă pensia care abia ajunge la 300 de lei abia îi ajunge să îşi achite întreţinerea pe timp de iarnă. Un alt pensionar, Petru Giurca, sprijinit în cârje a venit să ridice alimentele în numele soţiei ţintuită la pat. “Soţia mea are o pensie de 189 de lei. Cum să trăim aşa?”, spune Petru Giurca.
“Avea peste 4200 de oameni din Deva care vor beneficia de aceste ajutoare. Ele vin pe rand şi sunt distribuite pe măsură ce le primim. Mergem pe principiul primul venit primul servit. Am primit prima tranşă de pachete pentru 800 de beneficiary pe care o distribuim”, a declarat, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Melania Iscru.
Unei persoane i se oferă 24 kilograme de alimente de bază, ambalate în două pachete de câte 12 kilograme. Fiecare pachet conţine trei kilograme de făină, trei kilograme de mălai, două kilograme de zahăr, o pungă de paste făinoase, doi litri de ulei patru conserve carne de porc, trei de carne de vită, cinci de ficat.