Studenții timișoreni, revoltați că unii colegi din țară au fost reduși la...

Studenții timișoreni, revoltați că unii colegi din țară au fost reduși la tăcere prin mijloace abuzive. Ce le transmit tinerilor care au curajul să sesizeze neregulile din universități

1
DISTRIBUIȚI

Studenții din întreaga țară sunt revoltați de faptul că sunt semnalate tot mai multe cazuri în care universitățile au încercat să reducă la tăcere orice formă prin care studenții și-au exprimat nemulțumirea față de starea sistemului educațional. „Universitățile românești nu au scăpat de moștenirea comunistă”, atrage atenția Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), din care face parte și Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT).

„De la amenințări în birourile decanatelor, până la exmatriculări sau rapoarte făcute de comisiile de etică, studenții se arată îngrijorați de faptul că acesta este modul în care unele universități aleg să răspundă la criticile făcute publice de studenți cu privire la problemele din universități”, mai semnalează ANOSR. Reprezentanții alianței vin și cu exemple concrete ale unor universități care i-au „pedepsit” pe studenții critici. Cel mai recent caz adus în atenția opiniei publice este cel al unui student de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București care, din ce reiese din răspunsul universității, a fost exmatriculat pentru că a înaintat Ministerului Educației o scrisoare semnată de 700 de studenți în care erau prezentate problemele din universitate.

ANOSR anunță că nu va sta cu mâinile în sân, ci urmează să inițieze un proiect prin care va pune la dispoziția studenților și organizațiilor studențești, inclusiv celor de la Timișoara, avocați care să-i sprijine atunci când le sunt încălcate drepturile sau sunt victimele unor abuzuri.

„Este inadmisibil ca într-o societate democratică, într-o țară din Uniunea Europeană, în anul 2015, universitățile să încerce să reducă la tăcere orice opinie critică a studenților prin mijloace abuzive și încercări de intimidare.


Ne bucurăm că până acum, la Timișoara, nu am întâlnit astfel de cazuri și că relaționarea dintre reprezentanții studenților și conducerea Universității de Vest din Timișoara se face pe calea dialogului deschis și civilizat. De asemenea, suntem solidari cu colegii noștri care au curaj să sesizeze nereguli în universitățile lor și îi îndemnăm să fie în continuare incisivi și să se lupte pentru drepturile și interesele studenților pe care îi reprezintă”, spune Vlad Cherecheș, președintele OSUT.

1 COMENTARIU

  1. PERICULOS OBICEI!!!!!!!!!! SA DAI AFARA, STUDENTUL, PT DELICT DE OPINIE, MIN. INV CE FACE?dom min,al educatiei ,nu a aflat, poate ca gireaza….. Nu as lasa sa studieze copilul acolo.Nu e corp de armata, e un loc al educatiei,sa le fie rusine dascalilor, daca se pot numi asa.Probabil ca dascalii de acolo au terminat studiile in coreea de nord.SA ne explice misterul, as dori, dar, nu vad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.