Tot mai mulți copii adoptați în județul Timiș. Cine poate înfia un...

Tot mai mulți copii adoptați în județul Timiș. Cine poate înfia un micuț abandonat

0
DISTRIBUIȚI

Tot mai multe familii din județul Timiș sunt interesate să adopte un copil, astfel că și numărul micuților care sunt înfiați crește de la an la an. Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, în anul 2014 s-au efectuat 48 de adopții de încuviințare, mai multe cu 21 față de anul precedent, iar 18 dosare se află pe rolul instanței în faza finală.

„În 2014, au fost depuse 103 cereri de atestare, cu 27 mai multe decât în 2013, toți solicitanții beneficiind de informarea prealabilă în vederea adopției. Au fost organizate nouă cursuri de pregătire pentru familiile care doresc să adopte un copil, la care au participat 123 persoane”, ne-a spus Smaranda Marcu, purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiș.

Motivul pentru care, în ultimii ani, a crescut numărul copiilor înfiați este acela că sistemul de adopții a fost eficientizat în urmă cu trei ani și s-a îmbunătățit atât şansa copiilor la o familie, cât şi a familiilor de a cunoaşte un copil.


Prin urmare, pe lista unui copil pot apărea atât familii din judeţul său de domiciliu, cât şi din alte judeţe, la fel cum o familie poate să fie înscrisă în acelaşi timp pe listele mai multor copii din judeţul de domiciliu al familiei sau din judeţele din ţară.

Potrivit reprezentanților DGASPC Timiș, pot adopta un copil persoanele sau familiile pentru care a fost eliberat atestatul ca fiind apte să adopte, care demontrează legal că au capacitatea financiară și spațiul locativ necesar pentru a-și putea asuma creșterea și educarea unui copil. Nu pot adopta decât persoanele care au capacitate deplină de exerciţiu şi care sunt cu cel puţin 18 ani mai în vârstă decât cei pe care doresc să îi adopte. În plus, o altă condiţie necesară este ca persoana respectivă să fi locuit efectiv pe teritoriul României cu cel puţin 12 luni înainte de a depune cererea de atestare ca şi persoană aptă să adopte. „Fie că adoptatorul este o familie sau o singură persoană, șansele de a putea adopta un copil sunt la fel de mari”, spune Smaranda Marcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.