EROINELE Caznele Georgianei Boian, mamă a doi copii diagnosticați cu AUTISM: „Cea...

EROINELE Caznele Georgianei Boian, mamă a doi copii diagnosticați cu AUTISM: „Cea mai grea luptă nu e cu diagnosticul, ci cu MENTALITĂȚILE”

2
DISTRIBUIȚI

autism01_resize

„Primul meu gând a fost să-mi omor cei doi copii, iar apoi să mă sinucid” – acestea au fost ideile înfiorătoare ale unei mame din Timișoara când a primit o veste-șoc, în urmă cu câțiva ani. Alex și Radu, cei doi copii ai săi, au fost diagnosticați cu autism, o tulburare severă de dezvoltare care, în cele mai multe cazuri, durează toată viața. Imediat, însă, Georgiana Boian s-a îmbărbătat și a înțeles că trebuie să-și accepte soarta și să facă ceva pentru a schimba viața celor două suflete nevinovate pe care le-a adus pe lume. Pentru asta, însă, are mare nevoie de sprijinul oamenilor cu suflet mare.

„Ei sunt motivul pentru care sunt în stare să mut munții”, începe să ne povestească Georgiana Boian, o mămică de 37 de ani din Timișoara, în casa căreia e mereu agitație. Alex, băiatul cel mare, care are aproape șapte anișori, ne întâmpină în ușa apartamentului și respectuos ne spune „Bună ziua”, apoi începe să ne zâmbească și închide ușa după noi. Două cuvinte banale, ați spune, pe care orice copil de vârsta lui le poate rosti. Alex, însă, a avut nevoie de sute de ore de terapie ca să învețe să salute, să spună câteva cuvinte, să stabilească un contact vizual cu o persoană. În cameră, Radu, de patru anișori, se joacă. Imediat, pe fața Georgianei apare un zâmbet larg când îi vede pe Alex și pe Radu cât au evoluat, pentru că știe că nu a luptat în zadar în ultimii ani.

Georgiana Boian, o mamă puternică

Georgiana Boian povestește că Alex părea un copil normal până la un an și jumătate. „După, lucrurile au început să se schimbe. Au apărut tot felul de semne pe care nu știi să le interpretezi decât dacă ești specialist sau ai trecut prin așa ceva. Se juca mai mult singur, nu prea răspundea când îl strigam, limbajul dispăruse, închidea și deschidea ușile minute în șir”, își aduce aminte timișoreanca. Între timp, Georgiana a aflat că va fi din nou mămică, iar comportamentul lui Alex se degrada pe zi ce trece. “A fost o experiență dureroasă”, povestește Georgiana prin ce clipe a trecut.

La un an și șapte luni, Alex a ajuns la neurolog care, după un consult superficial, a ajuns la concluzia că băiatul nu e autist și a sfătuit-o pe Georgiana și pe soțul ei să meargă la un psiholog „care să ne învețe cum să ne comportăm cu copilul”. Dar Alex devenea din ce în ce mai agitat, urla mult, era agresiv, nu răspundea când era strigat, nu arăta cu degetul. În septembrie 2010, pe când Alex avea doi ani și trei luni, un specialist de la Casa Faenza din Timișoara a pus, în sfârșit, diagnosticul corect, veste care a venit ca un fulger – autism. Imediat, Alex a și început ședințele de terapie gratuite în centrul Faenza, care este finanțat cu bani de la Primăria Timișoara. Aceste ședințe sunt oferite gratuit maxim trei ani fiecărui copil. „Schimbările au început să apară după doi ani de terapie. Pe la patru ani, Alex a dobândit autonomia personală. A început să verbalizeze, a evoluat pe toate ariile, dar mai e mult de lucru”, spune Georgiana. La fel ca Alex, când Radu avea doar un an și cinci luni, au început să apară primele schimbări, iar la un an și opt luni, medicii au confirmat că este vorba de autism și în cazul lui.

„Cea mai grea luptă nu e cu diagnosticul, ci cu mentalitățile”

Viața Georgianei Boian s-a schimbat radical din anul 2010, când Alex a fost diagosticat cu autism. Mămica din Timișoara a făcut o mulțime de sacrificii în speranța că cei doi copii se vor recupera. Și-a pierdut locul de muncă, dar și o mulțime de prieteni, iar viața socială este aproape egală cu zero, pentru că în majoritatea timpului are grijă de Alex și Radu. Dar nu regretă nimic.

autism05_resize

Georgiana ne spune că Alex și Radu au potențial să-și revină, dar pentru asta e nevoie de foarte multe ședințe de terapie, din cele mai diverse, care costă extrem de mult, mai ales că statul român nu decontează astfel de servicii. Mai mult, timișoreanca povestește că îi este greu să lupte și cu mentalitățile oamenilor.


Pentru că Alex a evoluat foarte mult, Georgiana s-a decis să-l înscrie, în toamna anului trecut, la o grădiniță de masă, în grupa mijlocie. „Șapte grădinițe nu au vrut să-l primească, asta deși Alex este peste învățământul special, poate să meargă la o școală de masă. Cea mai grea luptă nu e cu diagnosticul, ci cu mentalitățile. Nu ți se dă o șansă, a fost etichetat de directori,chiar și de un inspector școlar înainte să-l vadă. Unii oameni cred că autism înseamnă că nu aude”, spune întristată Georgiana Boian.

Dar mămica din Timișoara nu a renunțat și, după ce a bătut la porțile mai multor grădinițe, în final a găsit una care să-l primească. Însă problemele nu se opresc aici pentru Georgiana, care este de dimineața până seara pe drumuri cu ce doi copii, la ședințe de terapie, în speranța că se vor face bine. „Alex poate merge la grădiniță, însă doar cu însoțitor. Stau eu cu el până la ora 10.00, apoi îl iau să mergem după Radu la Casa Faenza, iar apoi urmează ședințele de terapie, unele gratuit la Casa Faenza, dar cele mai multe cu bani, la cabinete particulare. În ultimul timp am redus orele de terapie, pentru că nu mai avem bani”, povestește Georgiana Boian. Mama celor doi copii spune că ar avea nevoie, în fiecare lună, de 4.000 de lei, pentru ca Alex și Radu să poată avea parte de ședințe de terapie suficiente care să-i ajute să evolueze.

Artizanat pentru ședințele de terapie

Pentru că singurul venit al familiei este doar salariul soțului, care de abia le ajunge să trăiască de pe o lună pe cealaltă, Georgiana s-a decis că trebuie să facă ceva pentru a face rost de bani pentru ședințele de terapie, care reprezintă unica șansă la o viață indepedentă pentru Alex și Radu. Așa a început să realizeze acasă figurine sau tablouri din ipsos, obiecte decorate prin tehnica decoupage, pe care le vinde la diferite târguri caritabile la care participă. Dar banii nu sunt suficienți, tocmai de aceea a înființat Asociația „Alex, Radu și autismul”, în speranța că se vor găsi oameni cu suflet mare care să facă donații în conturile asociației.

„Este demonstrat că în cazul copiilor cu autism, terapia este singura care poate da rezultate. Unii copii pot avea nevoie de astfel de terapii toată viața. Eu nu îmi doresc ca băieții mei să termine zece facultăți, ci doar să poată să fie independenți, să meargă până la magazin. Îmi doresc, ca atunci când eu o să mor, să poată să se descurce singuri. De aceea mă lupt atât”, ne spune emoționată Georgiana Boian. Femeia din Timișoara recunoaște că a obosit, dar știe că trebuie să meargă mai departe de dragul copiilor săi.

Oamenii care doresc să facă o faptă bună și să-i ajute pe Alex și Radu pot dona bani pe numele ASOCIATIA ALEX, RADU SI AUTISMUL, cont: RO46INGB0000999904328126 sau pot lua legătura cu Georgiana Boian AICI!

2 COMENTARII

  1. Alex și Radu, sunteți doi copii minunați care veți răzbi în viața asta complicată. Aveți lângă voi pe părinții voștri, care vor face tot ce pot pentru a vă ajuta. Și mai târziu, când veți fi mari, veți avea voi grijă de parinții voștri!
    Georgiana, bravo ție și soțului tău! Nu vă lăsați bătuți! Și noi am trecut prin asta. David, băiatul nostru este și el autist. La 4 ani nu vorbea de loc, acum are 9 și merge la școală în clasa a doua. Trebuie să știți că sunt și alți oameni care trec prin aceleași probleme. Când aveși timp, citiți blogul lui David: http://david-stescu.mdmedia.ro Veți găsi acolo aventurile noastre și inspirație pentru lupta voastră. Mult succes!

  2. Doamna Georgiana Boian ar trebui informata ca in Timisoara exista Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva „Dumitru Ciumageanu”, prima scoala din Romania in care au fost scolarizati copii cu autism si unde specialistii au rezultate notabile cu acesti copii. Este o institutie de stat, unde terapiile pentru care doamna plateste in prezent sunt absolut gratuite. Succes baietilor! Sunt sigura ca vor reusi!:)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.