IMAGINI HALUCINANTE Copii de vârsta şcolii primare, surprinşi fumând relaxaţi într-un bar....

IMAGINI HALUCINANTE Copii de vârsta şcolii primare, surprinşi fumând relaxaţi într-un bar. Ce riscă părinţii VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

copii tigari

Fac cunoștință cu alcoolul, tutunul și cu drogurile, de la vârste fragede. Vorbim despre majoritatea adolescenților români care beau, fumează și se droghează fără să se gândească la consecințele acestor vicii. Cel mai recent studiu realizat de Agenția Națională Antidrog arată că peste trei sferturi din adolescenți au luat contact cu aceste vicii de la vârste fragede, iar cei mai mulți dintre ei cunosc „gustul” țigărilor de la 14 ani.

Dacă nu pot fuma acasă pentru că îi văd părinții, cei mai mulți elevi găsesc un loc potrivit în apropiere de școala la care învață. În cazul în care nici această „soluție” nu le convine, ei merg să fumeze în baruri și în cafenele unde discută ca „oamenii mari”.

O astfel de întâmplare a avut loc în incinta unui local din Deva. Doi copii au ales să își petreacă după-amiaza la un suc, dar din meniu nu au lipsit țigările. Abia că ajungeau la masa, dar fumau pe rupte. Scenele au fost fimate de o clientă care a rămas uimită de faptul că cei doi copii nu păreau mai mari de şcoala primară.

„Fata nu părea să aibă mai mult de 14 ani, dar ar putea avea şi mai puţin. Sub privirile stupefiate ale clienților, a scos un pachet cu țigări și l-a servit, cu o țigară, pe companierul ei care nici nu ajungea bine la masă. El cred că nu avea mai mult de 10, 11 ani. Au început să fumeze cu poftă și gesticulau de parcă ar fi purtat o discuție de oameni mari. Din gesturi nu păreau să fie la prima tentativă de acest fel”, ne-a declarat clienta care i-a filmat pe cei doi copii.

Părinți decăzuți din drepturi

În astfel de cazuri, cei care îi pot „trage la răspundere” pe copii sunt doar părinții, asta pentru că nu există nicio lege care să le interzică minorilor să fumeze în localuri pentru fumători.

„Există o interdicție de a comercializa țigări minorilor, respectiv băuturi alcoolice, dar în cazul consumului nu există o prevedere legală care să le interzică acest lucru. Chiar dacă sunt minori, legea nu prevede o mărsură prin care să îi tragă la răspundere dacă fumează în baruri pentru fumători”, a declarat pentru PRESSALERT.ro Bogdan Nițu de la Biroul de Presă al IPJ Hunedoara.

Responsabili pentru comportamentul inadecvat al minorilor care chiulesc, fumează sau consumă alcool sunt părinți. Părintele sau tutorele legal trebuie să discute cu psihologul școlar și împreună să îl ajute pe copil să își îndrepte purtarea.

„În cazul în care elevii sunt prinși în baruri în timpul orelor de curs se discută cu părintele și cu psihologul școlar care poate să remedieze aceste comportamente deviante.


Dacă problemele sunt mai grave, în cadrul Serviciului de Asistență Socială din cadrul primăriei există un compartiment care se ocupă de protecția copilului unde pot fi soluționate problemele din familie. Noi, împreună cu polițiștii facem verificări pentru combaterea acestui fenomen”, a declarat pentru PRESSALERT.ro Lenuța Olari, de la Biroul de Intervenție în Regim de Urgență a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara.

În cazul în care părinții se arată dezinteresați de comportamentele improprii ale copiilor lor, ei pot fi decăzuți din drepturi. Potrivit Articolului 508 din Noul Cod Civil cu privire la decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti, neglijența gravă în îndeplinirea obligațiilor unui părinte îl poate face pe acesta să își piardă copilul.

De la țigări la droguri sau politoxicomanie

Psihologii sunt de părere unul dintre motivele pentru care cei mai mulți adolescenți încep să fumeze sau sa consume alcool de la vârste fragede, este curiozitatea. Mai mult decât atât, de la a fuma o țigară până la a consuma droguri este doar un pas.

„Țigările și consumul de substanțe merg mână în mână. Încep cu cafea, țigări, alcool ocazional, iar apoi pot ajunge să consume droguri. Mai grav decât atât este faptul că pot ajunge la politoxicomanie și vor consuma alcool cu droguri sau alcool cu medicamente pe motivul că oferă senzații mult mai tari. Motivele pentru care recurg de la vârste așa de fragede la asemenea acțiuni sunt foarte variate. În primul rând este vorba despre curiozitate, dar și de presiunea socială a grupului din care fac parte. Aceste lucruri sunt întâlnite mai ales la adolescenții care intră în contact cu alți colegi din clasă sau din alte clase, care fumează sau beau pe la tot felul de petreceri. Dacă un adolescent care nu fumează este presat de ceilalți membrii ai grupuli pe ideea „hai să fim toți cool” începe să fumeze și să consume alcool”, ne-a declarat Andreea Jorza, psiholog.

Potrivit medicilor fumatul poate cauza afecțiuni cardiovasculare sau pulmonare, dar și afecțiuni ale creierului, mai ales dacă tinerii fumează de mici. Un studiu al unor cercetători arată că fumatul în perioada adolescenței poate avea consecințe grave, iar din cauza schimbărilor neurologice, celor care se apucă de acest viciu din adolescență le va fi mult mai greu să se lase atunci când sunt adulți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.