ÎNFIORĂTOR Medicul Manuela Curescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara:...

ÎNFIORĂTOR Medicul Manuela Curescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara: „90% din consumatorii de droguri injectabile sunt bolnavi de hepatita C”. Din ce motiv INCREDIBIL împart aceeași seringă VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

manuela curescu medic infectionist

Explozie de hepatita C și HIV printre consumatorii de droguri din vestul țării, mai ales în rândul celor care folosesc droguri injectabile. „90% din consumatorii de droguri injectabile sunt bolnavi de hepatita C”, atrage atenția medicul infecționist Manuela Curescu, de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Medicul timișorean îi tratează pe toți consumatorii de droguri care se infectează cu această boală cruntă, hepatita C, din județul Timiș, și nu numai, astfel că a ajuns să se împrietenească cu unii dintre ei.

„Nu doar consumatorii de droguri injectabile se pot infecta cu hepatita C sau SIDA, ci și cei care prizează cocaină, pentru că acest lucru se realizează printr-un tub ce irită mucoasa nazală”, mai explică medicul Manuela Curescu.


La cabinetul doctorului infecționist au ajuns chiar și majoritatea tinerilor condamnați în dosarul „Autobuzul”, în care mai mulți tineri din Lugoj au fost condamnați pentru trafic de droguri.

„Vorbim de tineri din familii bune, educați, toți sub 30 de ani. Din cei 20 și ceva de tineri condamnați în dosarul „Autobuzul”, care se află închiși la Penitenciarul Timișoara, 20 sunt pacienții mei, adică au hepatita C. La început au fost consumatori, apoi au devenit și traficanți”, a detaliat medicul timișorean. Manuela Curescu a povestit că, într-o zi, l-a și întrebat pe un tânăr de ce nu a folosit fiecare consumator de droguri injectabile câte o seringă, ci au împărțit-o, iar motivul este unul de-a dreptul incredibil. „Dacă nu am mai fi împărțit-o, care ar mai fi fost distracția?”, i-a răspunsul consumatorul de droguri.

În România se estimează că sunt aproximativ 600.000 de bolnavi de hepatita C, însă doar aproximativ 60.000 sunt diagnosticați. Tocmai de aceea, medicul Manuela Curescu le recomandă tuturor românilor care s-au născut înainte de anul 1992 să realizeze o simplă analiză de sânge care costă cel mult 20 de lei, prin care hepatita C poate fi depistată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.