Medicii timișoreni fac MINUNI. Un bebeluș de șapte luni, cel mai mic...

Medicii timișoreni fac MINUNI. Un bebeluș de șapte luni, cel mai mic pacient din România care a beneficiat de un transplant de celule stem. Cum se simte micuțul

1
DISTRIBUIȚI

transplant celule stem

Premieră medicală de excepție în România. La Timișoara a fost realizat, la sfârșitul anului trecut, primul transplant de celule stem din țară la un bebeluș mai mic de șapte luni. De operația de transplant realizată la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara au beneficiat doi frați gemeni, care au fost diagnosticați cu o boală genetică extrem de gravă, însă, din păcate, unul dintre micuți a pierdut lupta pentru viață la două luni după transplant.

Gemenii Robert și Bogdan au venit pe lume în martie 2014, aparent perfect sănătoși. La câteva luni, copiii au început să se simtă rău, iar părinții au ajuns cu ei la Spitalul de Copii din Timișoara. Aici, medicii au constatat că sistemul lor imunitar era aproape de zero, asta pentru că amândoi sufereau de cea mai severă formă de imunodeficiență congenitală. Singura șansă de supraviețuire era un transplant de celule stem în cel mult două – trei luni. În mod normal, pentru a se face transplantul, este nevoie de o formă fizică foarte bună, dar, din nefericire, situația celor doi bebeluși era gravă, micuții aveau plămânii foarte afectați și abia mai respirau.

Robert si mama lui in camera sterila 1

Salvarea a venit din Germania

„Medicii mi-au spus de la început că șansele de supraviețuire sunt minime.


Transplantul s-a putut face la Spitalul de Urgență pentru Copii «Louis Țurcanu», acolo unde mă internasem cu cei mici. Existau camere sterile, așa că riscul de infecții era redus. Transplantul s-a făcut de la un donator german, pentru că fratele mai mare al gemenilor, în vârstă de 6 ani, nu era compatibil”, a povestit mama copiilor.

Din păcate, Bogdan, unul dintre gemeni, a pierdut lupta la două luni după transplant. Robert, fratele lui, a fost mai puternic, însă, la mai bine de cinci luni de la transplant, băiatul nu poate ieși la joacă în parc și nu îi sunt permise vizitele persoanelor din afară. Cu toate acestea, este un copil foarte activ și vesel.

Centrul de excelență în tratarea leucemiilor și a altor tipuri de cancer din România, în care a avut loc transplantul de celule stem, a fost creat la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara de membrii fondatori ai Asociației „Dăruiește Viață”. „Robert este doar unul dintre copiii care beneficiază de camerele de transplant de la spitalul de copii. Aici sunt tratați copii din toată țara care se confruntă cu boli foarte grave și la care riscul de infecții este foarte mare. Proiectul va fi continuat cu o investiție de peste 250.000 de euro, în acest an”, transmit reprezentanții asociației. Puteți sprijini Asociația „Dăruiește Viață” în realizarea unor asemenea proiecte prin redirecționarea a 2% din impozitul pe venit.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.