Ștrandurile termale din Timiș, oaze de distracție și relaxare pentru concediul de...

Ștrandurile termale din Timiș, oaze de distracție și relaxare pentru concediul de vară. Ce locuri MINUNATE puteți vizita în weekend FOTO

0
DISTRIBUIȚI

 

4. strand deta

Zilele de primăvară, în care arşiţa încă nu se face simţită, pot face mult mai atractive ştrandurile termale din judeţ, aflate la distanţe nu prea mari de Timişoara. Cel mai apropiat este ștrandul de la Băile Călacea, aflat la doar 25 de kilometri de Timișoara.

Bazinul olimpic de la Băile Călacea

Apele termale care se găsesc aici au 38-40° şi sunt recomandate pentru boli ale aparatului locomotor, pentru sistemul nervos periferic, pentru afecţiuni reumatismale degenerative, precum şi pentru gastrite sau afecţiuni hepato-biliare. Există şi contraindicaţii ale băilor calde, pentru cei care au hipertensiune arterială sau suferinzii de tumori maligne, boli infecţioase, insuficienţă cardiacă, tuberculoză. Analizele arată că apa de la Băile Călacea conţine natriu, clor, brom şi acid carbonic iar aerul curat are un efect calmant asupra celor care aleg acest loc pentru a se trata. Ștrandul dotat cu un bazin olimpic cu apă termală, construit în anii ’80, a fost reamenajat iar în jurul acestuia se află o plajă și mai multe terenuri de sport.

3. .strand termal lovrin (1)

Băi termale pentru toți amatorii, la Lovrin

O altă “baie termală” se află la Lovrin, unde apa care vine din străfundul pământului ajunge în bazin la o temperatură de 32 de grade Celsius. Ștrandul funcționează din anii ’60 iar douăzeci de ani mai târziu s-au făcut în zonă prospecțiuni geologice, descoperindu-se că unul din foraje are un potențial uriaș, apa având un debit de opt litri pe secundă și 84 de grade Celsius la captare. La ștrandul din Lovrin există o piscină principală cu o suprafață de 750 mp  și o adâncime de 1,5 până la 2 metri și un bazin destinat copiilor, cu o adâncime de 0,6 metri și o suprafață de 140 de metri pătrați. Există și un bazin acoperit cu o adâncime de 1,3 metri și o suprafață de 115 metri pătrați, incinta fiind totodată utilată cu două cabine pentru băi în cadă, două cabine de duș, un vestiar și un bar. Apa termală de la Lovrin, total mineralizată, este sulfuroasă, bicarbonatată, clorurată, bromurată, sodică și hipotonă și este recomandată mai ales pentru reumatismul degenerativ și cel articular. Apa de la Lovrin nu are agenți chimici, factori agresivi sau efecte secundare, cura de apă termală putând fi urmată de toți doritorii, indiferent de vârstă. Băile sunt recomandate mai ales pentru tratarea unor afecțiuni cronice, în cazul cărora tratamentul medicamentos este insuficient sau greu tolerat.

Bazinele de tratament și înot de la Deta

Ștrandul termal de la Deta, modernizat în urmă cu trei ani, a devenit o adevărată atracție pentru cei din localitățile apropiate dar nu numai. A fost amenajată o bază de tratament cu spații de masaj, dar și de agrement, locuri de joacă pentru copii, locuri unde gurmanzii își pot așeza grătarele sau umbrele mari pentru cei care doresc să se adăpostească de soarele prea arzător, precum și conexiune wi-fi. În incinta ștrandului exisă și un bar cu cafea și răcoritoare și o parcare cu aproximativ 50 de locuri. Cele două bazine, descoperite, dintre care unul cu apă rece și altul cu apă caldă, au o suprafață de câte 100 de metri pătrați. Apa termală are o temperatură de aproximativ 35 de grade și este destinată tratamentului celor care suferă de reumatism, artroze, bursite, afecțiuni postraumatice ale aparatului locomotor, afecțiuni neurologice cronice periferice ori au o circulație sanguină deficitară, fiind contraindicată  celor care suferă de hipertensiune arterială sau afecțiuni dermatologice.


Seara, bazinul se află la dispoziția înotătorilor. Un al treilea bazin cu apă rece care va fi încălzită de panouri solare urmează să fie dat în folosință în vara acestui an.

6. strand jimbolia

Ştrandul termal din Jimbolia şi bălţile de pescuit

Un punct de mare atracţie al oraşului Jimbolia este ştrandul termal „Santa Maria”, cu umbrare acoperite cu stuf. Cei care doresc să-şi petreacă noaptea la Jimbolia pot găsi cazare la hotelul cu acelaşi nume construit în 1870 dar renovat şi modernizat în interior în urmă cu câţiva ani. În jurul oraşului se află şase bălţi foarte căutate de pescari, cu peisaje sălbatice dar şi locuri amenajate pentru grătare sau mici. Bălţile sunt populate cu peşte şi se poate pescui fie pe baza unui permis anual, fie cu achitarea unei taxe pe zi. De vineri până duminică este permis şi pescuitul nocturn.

Proiectul “Universul Apei”

Ștranduri renumite în anii trecuți precum cele de la Sânmihaiu German sau Teremia Mare sunt acum închise. Există, în schimb, un proiect de anvergură pentru valorificarea apelor termale de la Dudeștii Noi. Proiectul Aqualand presupune, într-o primă etapă, realizarea un complex pe o suprafaţă de 11 ha, cu bazin olimpic, sală de sport, o sală multifuncţională, centru SPA, mai multe terenuri de sport, o zonă de administraţie şi restaurante şi cinci bazine mari, exterioare, cu tobogane şi instalaţii acvatice, pentru agrement, un lac artificial de 1,5 ha, o pistă de biciclete, promenadă şi o zonă forestieră în jur, urmând ca în etapa a doua se fie amenajată o bază de tratament. Deocamdată însă se caută surse de finanțare, fie din fonduri europene, fie din partea unor investitori privați, pentru ca proiectul să poată fi materializat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.