EXCLUSIV Gheorghe Chivorchian, secretarul general al FRF, audiat la DNA. Vezi la...

EXCLUSIV Gheorghe Chivorchian, secretarul general al FRF, audiat la DNA. Vezi la ce întrebări trebuie să răspundă UPDATE 3 Acuzaţiile oficiale ale procurorilor

6
DISTRIBUIȚI

chivorchian1

Gheorghe Chivorchian este audiat, în această dimineaţă, la sediul DNA Timişoara. Secretarul general al Federaţiei Române de Fotbal a venit special în oraşul de pe malurile Begăi pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul în care procurorii anticorupţie investighează finanţarea ilegală a echipei de fotbal a lui Marian Iancu, Poli Timişoara, de către Consiliul Judeţean Timiş. Gheorghe Chivorchian a fost preşedintele clubului de fotbal Politehnica Timişoara în perioada 2007 – 2011.

În acest dosar, DNA Timişoara i-a pus sub acuzare şi le-a pus sechestru pe avere fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, şi fostului secretar al instituţiei, Petrişor Nădăştean. Conform raportului Curţii de Conturi, prejudiciul adus statului de către cei de la CJT a fost de 9.950.000 lei. Auditorii curţii au stabilit, printre altele, faptul că echipa de fotbal a decontat aceleaşi facturi atât la Consiliul Judeţean Timiş, cât şi la Primăria Timişoara, cele două instituţii publice care au finanţat ilegal clubul. Vom reveni cu amănunte.

UPDATE 1 Chivorchian a ieşit la 11,20 de la audieri, însoţit de avocat, şi a confirmat că a fost audiat în calitate de martor. „Urmează să mai venim şi să răspundem la întrebările puse de domnul procuror. În opinia mea atâta timp cât consiliul judeţean a aprobat şi un prefect nu a atacat-o în contencios mi s-a părut legală. Era un contract care, de fapt, stipula clauze foarte clare, în sensul performanţelor sportive puteau să fie premiate. NU ştiu de aşa ceva (decontări duble,n.a.) şi când am mai multe date vă răspund cu drag. O zi bună”.

UPDATE 2 Gheorghe Chivorchian a fost pus sub acuzare de către DNA, fiind în acest moment suspect. Conform informațiilor deținute de PRESSALERT.ro, fostul președinte al clubului este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și pentru decontările duble făcute în perioada când conducea echipa de fotbal.


Tot astăzi a fost audiat la DNA Timișoara și Răzvan Hrenovschi, șeful Serviciului Cultură, Învățământ și Sport din CJ Timiș, acesta declarând la ieșire că „am dat declaraţii în legătură cu finanţarea echipei. Au constatat că nu sunt îndeplinite nişte formalităţi de care nu eram răspunzător eu. Nu ştiu cine era răspunzător acum. S-a vorbit numai pe decontări”.

UPDATE 3 DNA a emis un comunicat de presă în care confirmă faptul că fostul preşedinte de la Poli Timişoara este cercetat penal pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. „În cursul anului 2008, angajați din cadrul Consiliului Județean Timiș, cu știință, au întreprins demersurile necesare, pentru alocare unor sume de bani în vederea susținerii echipei de fotbal ce aparținea S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.
Concret, aceștia au avizat, cu încălcarea dispozițiilor legale, o hotărâre a Consiliului Județean Timiș și au semnat un protocol de colaborare pentru realizarea unui proiect de ridicare a nivelului performanței sportive și asigurarea condițiilor de accedere și participare a echipei la competițiile de club UEFA. În baza acestor documente, cu încălcarea dispozițiilor legale, au fost acordate societății comerciale mai sus menționate, care la acel moment înregistra restanțe la plata obligațiilor către bugetul de stat și către finanțatorul Consiliul Județean Timiș, mai multe sume de bani totalizând peste 1.000.000 euro, sumă ce constituie prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Timiș. Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, după aprobarea finanțării, în scopul întocmirii și efectuării înregistrărilor financiar contabile de către angajații Consiliul Județean Timiș a sumelor de bani virate către firma respectivă, inculpatul Chivorchian Haic Gheorghe, pentru a sprijini activitatea infracțională a angajaților respectivi, a prezentat și depus documente false din care rezulta că sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimați la clubul de fotbal respectiv.
În realitate acești bani au fost utilizați de către firma respectivă în alte scopuri, respectiv pentru plata datoriilor și penalităților anterioare aferente acestor datorii rezultate din contractele de închiriere și întreținere a stadionului „Dan Păltinișanu” aflat în proprietatea Consiliului Județean Timiș și închiriat echipei de fotbal, precum și pentru plata datoriilor fiscale stabilite în sarcina clubului de fotbal rezultate din executări silite efectuate de organele fiscale ale Ministerului Finanțelor Publice, etc”, se arată în comunicatul DNA.

6 COMENTARII

  1. Astia toti au o motivare asemanatoar :
    Cojocari spune ca daca el in calitate de secretar de primarie semneaza un act , acel act este legal
    Chivorchian spune ca daca actul nu a fost atacat in contencios de prefect actul inseamna ca a fost legal
    Nici daca as fi stors mintile unor analfabeti nu primeam aceste raspunsuri;
    Cine a fost prefect in perioada respectiva? Nu Pacala ? Sub a carui aripa protectoare statea Pacala ? Nu a lui Costi? Atunci cine sa conteste in contencios actele frauduloase pentru comunitate. Chiar daca s-a savirsit si un oarecare abuz in serviciu.
    Intrebarea este si urmatoarea: Care lider de la PNL trimitea SMS-uri catre consilierii locali sa voteze finantarea societatii lui Iancu?
    Daca se luau masurile corespunzatoare de acum 5-6 ani cind am spus in plenul CLMT ca se savarseste o ilegalitate, nu cumva se salvau citeva milioane de euro?

  2. Nu ma bucur de raul altuia, dar cei doi indivizi din CJT (Ostaficiuc si Nadastean) au lasat colegii din consiliu si din institutiile subordonate fara 50-60% din salarii in 2010, ca sa aibe bani sa fure!

  3. Nu ma bucur de raul altuia, dar cei doi indivizi din CJT (Ostaficiuc si Nadastean) si-au lasat colegii din consiliu si din institutiile subordonate fara 50-60% din salarii in 2010, ca sa aibe bani sa fure!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.