Pesedistul Radu Ţoancă, proiect pentru stoparea parangheliilor ţigăneşti în urbea de pe...

Pesedistul Radu Ţoancă, proiect pentru stoparea parangheliilor ţigăneşti în urbea de pe Bega. De ce nu a primit aviz de legalitate

1
DISTRIBUIȚI

nunta tigani 2

Nunţile ţigăneşti care au dus renumele Timişoarei peste hotare ar putea deveni în curând o amintire. Asta pentru că, vineri, aleşii din Consiliul Local Timişoara, vor avea pe mese un nou proiect de hotărâre iniţiat de Radu Ţoanca, consilier PSD. Practic, actul elaborat de Ţoancă prevede aplicarea unor reguli clare privind organizarea şi desfăşurarea evenimentelor de acest tip, care prin natura lor deranjează ordinea publică. Principala diferentă ar fi faptul că pentru a organiza astfel de evenimente nuntaşii ar avea nevoie de aprobare nu numai din partea Comisie de Ordine Publică, ci şi din partea Comisie de Circulaţie, compusă, printre alţii, şi din membrii ai Poliţiei Naţionale şi locale,a aviz care ar fi mult mai dificil de obţinut.

Consilierul PSD ne-a declarat că „e un proiect foarte simplu, care are trei puncte principale. În primul rând, se interzic nunţile, botezurile sau alte evenimente care aduc atingere prevederilor privind păstrarea ordinii şi liniştii publice, dar şi cele care aduc atingere imaginii şi prestigiului municipiului Timişoara.


În al doilea rând, sunt exceptate de la prevedera de mai sus, toate evenimentele care au pe lângă avizul Comisiei de Ordina Publică şi avizul Comisie de Circulaţie. Articolul al treilea spune că se mandatează Poliţia Locală pentru a stopa, cu ajutorul celorlalte forţe de ordine precum Jandarmeria sau Poliţia Naţională, astfel de evenimente”. Ţoancă spune că practic până acum romii primeau destul de uşor avizul de la Ordinea Publică, dat fiind faptul că era nevoie de o simplă cerere care includea traseul evenimentului.

Momentan însă proiectul nu a fost avizat de legaliate de către departamentul juridic al Primăriei Timişoara, pe motiv că prevederile din acest act sunt deja incluse în lege. Consilierul ne-a mai declarat că „niciun proiect de-al meu şi, în general, cele elaborate de consilieri, nu au primit aviz de legalitate. Se spune că există şase legi care fac referire la acest gen de contravenţii, dar eu spun clar că aceste legi nu au fost coroborate până acum pentru a oferi Poliţiei Locale un instrument de a stopa genul ăsta de evenimente”.

Pesedistul spune şi că actul elaborat de el nu are prevederi rasiste şi că se referă la evenimente organizate de orice etnie, dar că în Timişoara problemele au venit doar din zona rromilor. „Trebuie să dăm un semnal clar la nivel de comunitate locală că nu acesta este spiritul Timişoarei”,a conchis consilierul. Este important să adăugăm şi că Ţoancă nu a discutat despre acest proiect nici cu primarul Nicolae Robu, nici cu secretarul primăriei, Ioan Cojocari.

1 COMENTARIU

  1. Ma bucura faptul ca mai sunt oameni cu coloana vertebrala in institutia primariei Timisoara,succes si la mai multe initiative ptr.aducerea respectului fata de legi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.