Filiala Timiș a M10 taxează din nou derapajele Primăriei Timișoara privind transparența decizională, pe care o cataloghează ca fiind „o practică desuetă a Consiliul Local și Primăriei Municipiului Timișoara”.
Adepţii Monicăi Macovei transmit că „Partidul M10 Filiala Timiș condamnă ferm repetatele încălcări ale legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, încălcări care au devenit o cutumă atât în activitatea Consiliului Local cât și a Primăriei Municipiului Timișoara. În acest sens punctăm refuzul acestora de a permite prezentarea și dezbatere publică a proiectului de hotărâre din 12.10.2015 privind aprobarea studiului de fezabilitate «Reorganizarea circulației rutiere din Inelul I de circulație și reproiectarea infrastructurii rutiere și de transport public(Pasaj P-ta Victoriei)» proiect evaluat la 51.000.000 euro! Constatăm accentuarea disprețului față de normele și practicile de lucru legale, din partea Consiliului Local al Municipiului Timișoara. În acest sens, luna Octombrie 2015 deține un record negativ în ceea ce privește respectarea Legii 52/2003 – doar 3 proiecte de HCL au fost prezentate public respectând cele 30 de zile cerute de lege, din 68 de proiecte aprobate! Ne exprimăm îngrijorarea față de recenta angajare a Primăriei Municipiului Timișoara într-un credit de «maxim» 100.000.000 lei (aprox.
22.000.000 euro) pe 20 de ani, într-un mod complet netransparent, fără o corectă evaluare preliminară, lucru ce poate afecta dramatic dezvoltarea orașului pe anii ce vor urma! Prin ignorarea flagrantă a prevederilor Legii 52/2003, autoritățile publice locale din Timișoara nu fac decât să le îngrădească timișorenilor, în calitate de beneficiari direcți ai deciziei administrative, dreptul de a se implica activ în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative”, transmit cei de la M10 prin intermediului unui comunicat de presă.
E important de menţionat că, în privinţa dezbaterii pentru proiectul Inelului I de circulaţie, primarul Nicolae Robu a susţinut că nu a văzut nicio cerere în acest sens şi că actele au ajuns la secretariatul PMT, care probabil nu a ţinut cont de solicitări. În ceea ce priveşte creditul amintit de cei de la M10, recent CLT a decis ca de la Trezoreria Statului să fie contractat un împrumut de circa 100 de milioane de lei pentru stingerea datoriilor istorice ale Colterm. Trebuie menţionat că municipalitatea nu a făcut public gradul de îndatorare pe care îl are şi că până la votarea proiectului datoriile Colterm au fost ţinute secrete, în ciuda multiplelor solicitări de transparenţă.