Situație ȘOCANTĂ în cluburile din Timișoara, în cazul unui incendiu. Vezi ce...

Situație ȘOCANTĂ în cluburile din Timișoara, în cazul unui incendiu. Vezi ce a dezvăluit șeful ISU Banat, Lucian Mihoc, la PRESSALERT LIVE despre viitoarele controale VIDEO

6
DISTRIBUIȚI

lucian mihoc2

Cluburile din Timiș stau dezastruos la capitolul autorizații în caz de incendiu. Invitat la emisiunea PRESSALERT LIVE, Lucian Mihoc, inspectorul-șef al ISU Banat a dezvăluit cifre uluitoare legate de funcționarea localurilor, multe dintre ele foarte frecventate. În perioada următoare cluburile din Timișoara și nu numai, în special cele care reprezintă un grad de risc ridicat, vor fi luate la puricat pe o nouă lege.

”Cel puțin la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgențe am dispus realizarea unui plan de acțiune, începând de azi, am identificat 54 de localuri mai mari. Am solicitat o listă de la Registul Comerțului, în Timiș sunt peste 3.500 astfel de localuri, baruri, restaurante și cluburi. Împreună cu specialiștii am identificat 54 de astfel de cluburi, cele mai semnificative, în urma analizei opt apar cu autorizație de securitate la incendiu: Club 30 (autorizat din 2001), Jarvis, Club Ankara, Club Gaming, Restaurantul Oxford, Retro, Club Heaven, Fratelli, Mona Lisa. Sunt cele care dețin autorizație”, a declarat Lucian Mihoc la PRESSALERT LIVE.

Printre cluburile care nu au o astfel de autorizație se numără și nume foarte cunoscute, precum Bunker sau Taine. În aceste condiții Lucian Mihoc a recunoscut că cetățenii pot fi mulțumiți că nu au luat parte la o tragedie. ”A fost vehiculată ideea că noi autorizăm firme, nu, noi autorizăm construcții și instalații aferente. Dacă enumerăm cluburi aflate la subsol, tematica verificării nu e nouă. Noi am început din luna ianuarie să verificăm aceste locații, au fost aplicate sancțiuni contravenționale. Amenda maximă era de 5.000 de lei când nu aveau autorizație, pe legislația încă în vigoare. Putem spune noroc mai ales că spațiile din Piața Unirii au fost concepute inițial ca magazii, apoi au fost dotate doar cu instalații pentru iluminat, acum avem cluburi cu combine frigorifice, diverse instalații electrice.


Din păcate nu puteam pune lacătul, acest lucru se va întâmpla”, a mai spus inspectorul-șef al ISU Banat. Acesta a explicat că legea permitea ca adminstratorii să depună o declarație pe proprie răspundere în care își dădeau acordul să obțină autorizațiile necesare, de multe ori însă nu îndeplineau termenii stabiliți.

În prezent Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Banat” are 27 de persoane care se ocupă de prevenire. Dar doar 16 sunt disponibile pe zi. Număr care ar trebui dublat conform inspectorului-șef Lucian Mihoc. Situația din afara Timișoarei e și mai dramatică. ”Pentru perioada următoare sunt planificate controale la toate aceste cluburi, primele la cele care reprezintă un pericol mai mare pentru siguranță… 30 din cele 54 de localuri importante sunt din Timișoara  Nu apare cu o autorizație nicio locație din afara Timișoarei”, a specificat Lucian Mihoc.

Noile controale vor fi făcute după standarde noi stabilite după tragedia de la ”Colectiv”. ”Vă dați seama că și noi am îmbrățișat schimbările din Legislatură cu măsuri până la închidere, acum vorbim de amenzi maxime de până la 100.000 de lei (…) De la începutul anului au fost solicitate 250 de avize, respinse 27, mai mult de 20%. Autorizații au fost emise 68 de autorizații și au fost respinse 29, aproape jumătate. Ca și sancțiuni au fost peste o mie aplicate, amenzi 211, valoare de 339.000 de lei”, a adăugat Mihoc. Oprirea activității cluburilor (60 de zile) se va lua în următoarele situații: ”reducerea căilor de evacuare cu 25% pe inălțime sau lățime. Desființarea instalațiilor de stingere, de exemplu un club și-a tăiat hidranții. Depășirea cu mai mult de 10% a capacității. Numărul de scaune trebuie să fie egal cu numărul de persoane,. La fel, pentru obturarea unei căi de evacuare se poate dispune oprirea. Depășirea nivelurilor supraterane, o amenajare ulterioară, asemenea”. Noile măsuri vor putea da mână liberă pompierilor chiar să închidă de tot cluburile cu probleme mari.

ISU Banat a lansat și o informare către cetățeni, aceștia pot transmite informații în legătură cu locațiile care nu sunt în regulă la office@isutimis.ro sau la nr. de telefon: 0256 434 871.

6 COMENTARII

  1. vrajeala ieftina! dar spaga mergea, nu? isu se ocupa de preventie, eu ca inspector daca consideram ca bodega pune viata oamenilor in pericol si nu aveam cadru legal sa o inchid mergeam in fiecare zi si ii dadeam amenda administratorului pana inchidea singur! cata ipocrizie ptr incompetenta si hotia institutiilor statului!

  2. Nu poti sa inchizi tot…pe urma ce facem, apar cluburi clandestine unde va fi si mai rau…Ajutatii pe patroni sa le faca sa fie cat mai sigure….asta e rolul vostru.

  3. Dar pompierii cand vin in control, mai fac altceva decat a cere hartii imbecile, de o imbelicitate rara? Ca eu doar asta am vazut cand am fost controlat. Am auzit cele mai desavarsite imbecilitati de la „inspectori”. Nu, nu intr-un club.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.